Příprava

Odváženou jedlou sodu a škrob nasypte do středního kastrolu, přidejte vodu a důkladně promíchejte. Tekutinu s hustotou smetany začněte zahřívat na středním plameni za stálého míchání. Jak se zahřeje, začne houstnout a vydává nafouklé zvuky. Pozor, ať se nespálíte! Míchejte, dokud nezískáte pružný materiál s tvrdostí plastelíny. Hmotu přikryjeme na pracovní ploše a po mírném vychladnutí prohněteme.

Snadno se s ním pracuje – buď s plastelínou, nebo plastelínou v obchodě.

Vyrovnejte cca. Na 3-4 mm tenký plech (pracujte po více dílech), pokud se hmota přilepí k napínanému dřevu, otřete, aby zůstala hladká při rolování.

Můžeme použít jakýkoli punč na sušenky – ty nejlepší bychom použili i na perník.

Propíchnutá hmota se občas přilepí na pracovní plochu, proto se vyplatí pracovat po menších dávkách (zdeformované ozdoby znovu prohněťte a začněte znovu). Propíchnuté ozdoby naberte špachtlí (vzhledem k tomu, že pasta je poměrně měkká, pokusíte-li se ji nabrat rukama, může se ozdoba zdeformovat).

Jakékoli ozdoby vyrazte smyčkou nebo brčkem.

Vypíchané formy položte na plech, do plechu a nechte uschnout na vzduchu – za 10-12 hodin ztvrdnou, ale úplně nevyschnou. Celková doba sušení může trvat 3-4 dny. Dokud jsou měkké, nedotýkejte se jich, protože se mohou snadno zlomit a prasknout. Po zaschnutí obruste okraje jemným brusným papírem (vhodný je i pilník na nehty).

Tipy

Můžete na ni natisknout vzor – dobře to ukáže například vzor krajkového potisku nebo listu borovice. (Podle našich zkušeností je vhodné vzorek před proražením vtlačit do hmoty, jinak může dojít k deformaci vzorku.)

Povrch vypichovaných ozdob lze také před zaschnutím nastříkat třpytivým práškem.

Zaschlé ozdoby lze malovat a barvit temperovými a akrylovými barvami.

Do hmoty můžeme přidat i pár kapek silice – my jsme použili 2-3 kapky hřebíčkové silice.

Rita vyrobila tyto ozdoby minulý rok. Propíchnuté postavy po zaschnutí natřel akrylovou barvou

Stojí to za to?

40-50 menších ozdob lze vynést za cca. Od 170 forintů. Pokud se vyrábí z jedlé sody ve větším balení, cca. Můžeme počítat s náklady 120 HUF. Použitý škrob nestojí více než 50 forintů.

Zdroj:eletszepitok.hu