Pokud nás kašel trápí po dlouhou dobu nebo se zhoršuje, může to být první poplašný signál. Nádor rostoucí v dýchacích cestách dráždí hrdlo a způsobuje kašel.

Pokud se rakovina rozšířila do žeber nebo hrudníku, může mít člověk potíže s dýcháním a smíchem . Od 25 do 50 procent trpící si stěžují na bolesti svalů , plic, paží nebo hrudníku.

Za 30-50 procent Pacienti pociťují dušnost, protože nádor blokuje průdušnici nebo se v hrudníku hromadí tekutina. V mnoha případech se u pacientů objeví příznaky spojené s chronickou únavou a poklesem výkonu. Pokud lezení po schodech nebo krátký běh znamená, že nemůžeme popadnout dech – mělo by nás to pobídnout k další diagnostice. Výrazné zhoršení stavu může být také jedním z příznaků rakoviny plic.

Rakovina často způsobuje vážnou ztrátu chuti k jídlu a rychlou ztrátu hmotnosti. Lékaři pozorují, že pacienti jsou schopni zhubnout najednou až na 6 kg za měsíc. Často také vykazují podivný otok kolem obličeje a krku .

Rakovina plic – tichý zabiják. Pohlcuje nejvíce obětí jakékoli rakoviny
Údaje Národního registru rakoviny ukazují, že každý rok téměř 22 000 Poláci trpí rakovinou plic, bohužel podobný počet na tuto rakovinu zemře. Největší skupinou obětí rakoviny plic jsou silní kuřáci, ale každý, včetně mladých lidí a nekuřáků, může onemocnět.

Zpráva „Dýchání v nové éře“ ukázala, že rakovina plic je hlavní příčinou úmrtí na rakovinu. Každé páté úmrtí na rakovinu v Evropě je rakovina plic. Prognóza pacientů není optimistická. Při výskytu metastáz do jiných orgánů Odhaduje se že až 90% pacientů zemře do 5 let od onemocnění.

Zdroj:o2pl