Jak se tomu vyhnout

Hlavní věcí není jít do extrémů: nevzdávat se rentgenu vůbec, když je to potřeba, a nepřehánět to, zbytečně se přihlašovat k veškerému možnému výzkumu. Pořizování rentgenových paprsků jednou za rok je zcela normální, jednou za měsíc je příliš mnoho. Mimochodem, stává se, že na různých klinikách odmítají odebírat rentgenové paprsky, které již máte, a vyžadují, abyste z nich udělali nové. Není na to ale žádný důvod, pokud ovšem vaše snímky nejsou dostatečně čerstvé a kvalitní.

3. „Karcinogenní“ vzduch

Je trochu děsivé si uvědomit, že vzduch, který potřebujeme k životu, nás může změnit na nevyléčitelné pacienty. Naštěstí ve většině ruských měst a ve všech vyspělých zemích není ani silně znečištěný vzduch tak nebezpečný. Z našich nejbližších sousedů je skutečně noční můra v Číně plná chemikálií a toxinů, z nichž mnohé mohou způsobit rakovinu.

Smog

Jak se vyhnout Úřady měst a zemí s nebezpečným ovzduším přijímají různá opatření. Rostou například „vertikální lesy“ („závěsné zahrady“, „zelené stěny“) – věže s terasami bujné zeleně, které filtrují vzduch a zlepšují mikroklima. Ale dokud nedošlo k radikálnímu zlepšení, roušky by měly být zachráněny před silným smogem.

4. Alkohol

Věděli jste, že Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (součást Světové zdravotnické organizace) klasifikuje alkohol jako první a nejnebezpečnější kategorii karcinogenů spolu s azbestem, viry hepatitidy B a C a dokonce i gama zářením? Karcinogeny této skupiny vyvolávají nejběžnější typy onkologie, od rakoviny prsu a plic až po rakovinu jater a slinivky břišní.

Pouhá slova o nebezpečí alkoholu však z nikoho přesvědčeného teetotalera neudělala. Totéž platí pro cigarety – kuřáci jednoduše ignorují hrozivé nápisy a děsivé obrázky na krabičkách.

Jak se tomu vyhnout

Představte si, že ani nemusíte přestat, abyste nebyli v ohrožení. Vaším trumfem proti rakovině je umírněnost. Je v pořádku pít o víkendech, což vašemu tělu dá týden na zotavení. Ale plechovka piva každý večer je špatná, protože je to již běžný nápoj. Navíc v kombinaci s kouřením.

5. Slunce

Je smutné, že čím více se pod jeho paprsky vyhříváte, tím vyšší je riziko vzniku melanomu. To platí zejména pro ženy, které milují opalování do černa. Mimochodem, mnoho z nich je smaženo pod nejnebezpečnějším poledním sluncem bez jakékoli ochrany v domnění, že to opálení poškodí. A pak „opraví výsledek“ v soláriu a věří, že tam můžete viset půl hodiny bez rizika.

Jak se tomu vyhnout

Existuje názor, že ve středním pruhu slunce „šetří“ a není před ním nutná žádná ochrana. Ale to je MÝTUS. Udělat ze slunce svého přítele, ne svého nepřítele, je stejně snadné jako lusknutí hrušek. Je bezpodmínečně nutné nosit ochranné prostředky a pravidelně je obnovovat, zejména po koupeli. Neignorujte deštníky a markýzy. Kupte si dobrý klobouk se speciální UV ochranou a širokým okrajem, který zakrývá ramena.

Solária mají svá vlastní pravidla: ne více než 20 minut na jedno sezení, a dokonce i tehdy, pokud nemáte nejsvětlejší pokožku a žádné krtky, z nichž se může vyvinout melanom. Pokud je naplánováno několik relací týdně, pak ne více než 10 minut. A ochrana očí je nutností.

6. Červené maso

Šťavnaté steaky a hamburgery jsou velmi, velmi, velmi chutné (omlouvám se za vegetariány). Nesou také riziko? Maso zatím není oficiálně karcinogen. Ale při pohledu na údaje o pacientech s rakovinou za několik desetiletí vědci a odborníci z Harvardu z časopisu The Lancet zjistili, že lidé s rakovinou střev jedli hodně červeného masa.

Jak se tomu vyhnout

Obecně platí, že vzhledem k ceně dobrých steaků je obtížné je „přejídat“, takže v naší realitě je levné a nezdravé rychlé občerstvení s vydatnými hamburgery poměrně nebezpečné. Nejlepší možností je jíst maso jednou nebo dvakrát týdně, po zbytek času upřednostňovat kuře, krůty, ryby a mořské plody. Čím pestřejší strava, tím lépe.

A konečně – nejneočekávanější …

7. Vagina

Ne, ne, to neznamená, že ženy „nosí“ rakovinu v sobě a rozdávají ji jako bonbón nic netušícím mužům. Existuje však lidský papilomavirus (HPV) – hlavní příčina rakoviny děložního čípku, který je sexuálně přenosný.[easy_ad_inject_1]

V tomto případě se z muže stane podomní obchodník a přenese virus na nového partnera. Navíc ženy prozatím možná ani nevědí o její přítomnosti.

Víte, kdy si dělat starosti? Když není stálý partner a spojení je chaotické. Například u mladých lidí, kteří praktikují „lásku zdarma“, se zvýšil počet nosičů HPV. Zvláště nebezpečné pro muže je orální sex s nevyzkoušenými partnery, protože pokud mají virus ženy, riskují rakovinu hrdla.

Jak se tomu vyhnout

Bez těchto nočních můr se ale můžete bezpečně obejít: staré dobré kondomy a relativně nové preventivní vakcíny pro ženy i muže jsou vám k dispozici. A samozřejmě, milovníci „rozmanitosti“ v sexu by měli pravidelně kontrolovat u lékaře.

Zdroj:anews.com