Zesnulá osoba nám dává rady nebo nás varuje prostřednictvím snů. Obvykle s námi komunikují telepaticky, bez použití slov, kterým by snící snadno rozuměl. Když se snící probudí, často cítí silné emoce a může být úzkostný. Po takových snech může člověk pociťovat radost, lásku, úlevu nebo naopak smutek. Někteří lidé po takových snech končí epizodu truchlení s pocitem úlevy a zbavení se bolesti a utrpení.

Z těchto realistických snů mohou vyplynout nejen silné emoce, ale duchovní vývoj může vyvolat i něco, co dříve v mysli nebylo. Navíc cestováním v tomto snovém světě může snící získat pomoc a podporu od duchů zemřelých, kteří mohou zůstat v kontaktu s fyzickým světem.

Zesnulý proto může například požádat o vysvětlení okolností svého předchozího života nebo o povolení přejít na druhou stranu. Duchové zemřelých mohou prostřednictvím svých zjevení předávat různá poselství nebo varovat před chybami či unáhlenými rozhodnutími. Mohou se také snažit dokázat existenci posmrtného života. Podle nadace Spiritual Science Research Foundation existují psychologické a duchovní důvody, proč se zemřelí lidé zjevují ve snech. Mezi psychologické důvody patří pocit viny snícího, že se zesnulým netrávil dostatek času, nebo úzkost ze smrti zesnulého. Tyto obrazy, které se objevují ve snech, mohou být pouze výsledkem podvědomých aktivit, které zůstávají během spánku bdělé.

Duchovní důvody jsou vyjádřeny tím, co chce zemřelý sdělit. V 65 % případů jde o žádost o pomoc a v 5 % o předání poselství snícímu. Pokud se zesnulá osoba objeví ve snu třikrát po sobě, lze sen považovat za duchovní. Je to proto, že během spánku jsme otevřenější duchovním poselstvím.