V judaismu

Rabíni nedokážou vysvětlit, kde se v judaismu vzal zvyk nosit červenou nit. Možná za to může hebrejská mytologie, kde je divoká démonka Lilith, která byla údajně první manželkou Adama, ale ukázalo se, že je příliš hrdá a arogantní a nemá ráda Adama. Bůh ji vyhnal z ráje, a pak se z Lilith stal démon a slíbil, že se Adamovi pomstí zabitím jeho dětí.

Aby pověrčivé židovské ženy chránily před ní děti, přivázaly k dětem červenou nit a doufaly, že tím démona uklidní, protože jedno ze jmen Lilith znamená Červená.

Rabíni však věří, že je lepší uchýlit se k jiným metodám ochrany před zlým okem – konat dobré skutky a modlit se k Bohu. Rabín Jakob Shub například o červené niti říká: „Samozřejmě je jednodušší a„ levnější “koupit si jen červenou nit, ale bohužel tato akce neudělá ze světa lepší místo.“ Červenou nit nenazývá ničím jiným než „turistickým suvenýrem“ a stejně jako americký rabín Jakov Kamenetskij navrhuje zbavit se zlého oka tím, že se uchýlí nikoli k niti, ale k „ain tova“, tedy k „dobré oko“ – dobrý, srdečný přístup k lidem.

I ve 20. století ve Velké Británii panovala pověra, že červená krajka kolem krku dítěte ho zachrání před nemocí.

V Rumunsku se věřilo, že těhotná žena si musí na prostředníček uvázat červenou nit, a ve Spojených státech stále věří, že s jeho pomocí lze krvácení z nosu zastavit. Jako talisman se červená nit často nachází v pohanské víře národů obývajících Indii a Čínu.

Sektolog Oleg Nagorny vysvětluje moderní koníček pro červenou nit aktivitou amerických kabalistů. K jeho popularizaci přispělo centrum Los Angeles Kabbalah, které přilákalo hollywoodské hvězdy včetně žen a dětí k okultismu, což je v judaismu obecně nemyslitelné, a z prodeje nitě udělal obchod.

Když to shrneme, můžeme říci, že červená nit je běžný okultní amulet. A pokud před sebou vidíte osobu s takovým náramkem, pak je s největší pravděpodobností tato osoba nevěřící, ateista nebo dokonce okultista, který podlehl módě v naději, že se tak zvláštním způsobem ochrání před ostatními lidmi .

Zdroj:newsds.site