postup:

  • V misce si pomocí mixéru nejdříve vyšleháme bílky s cukrem. Používáme i vodní lázeň. To znamená, že do hrnce si dáme vařící vodu a bílky šleháme v misce nad vodní párou. Je to proto, aby byla pěna krásné hustá a lépe zpracována. Šleháme na nízkých otáčkách asi 15 minut.
  • Pěnu necháme trošku vychladnout a následně do ní přisypeme mleté ​​vlašské ořechy s práškovým cukrem. Výsledné těsto přes šablonu na laskonky natireme na plech, který jsme si vystlalo pečícím papírem. Povrch uhladíme, zbytek pěny si setřeme a uděláme ještě jednu laskonky navíc, pokud se nám podaří.
  • Laskonky pečeme ve vyhřáté troubě na 120 stupňů asi 15 minut. Pak si troubu ztlumit na asi 80 stupňů a laskonky dosušíme tak, že necháme trošku pootevřená dvířka. Výsledné laskonky necháme vychladnout a slepíme vždy s krémem. Na závěr je můžeme pocákáme roztopenou hořkou čokoládou. Dobrou chuť.

krém:

Máslo si vybereme z lednice a necháme ho, ať dosáhne pokojové teploty. Přesně stejně postupujeme i s plechovkou salka. Nemohou být úplně studené. Máslo si hodíme do misky, kde jej pomocí mixéru vyšleháme na pěnu. Po částech přidáváme karamelové salko. Když se tyto dvě hmoty spojí, vznikne úžasný karamelový krém.

Zdroj.somzena