Výživa pro prevenci rakoviny tlustého střeva

Světový fond pro výzkum rakoviny, Americká společnost pro klinickou onkologii a další renomovaná výzkumná centra tvrdí, že konzumace červeného masa významně zvyšuje riziko rakoviny. Při tepelném zpracování v něm vznikají heterocyklické aminy a uhlovodíky, které jsou nebezpečnými karcinogeny.

Můžete snížit riziko rakoviny střev snížením příjmu červeného masa na 500 gramů týdně. Patří sem také klobásy, uhličitany, uzeniny. Pečte ve vlastní šťávě nebo vařte, abyste snížili teplotu vaření.

Dusitany nejsou o nic méně nebezpečné. Výrobci přidávají do uzenin a uzenin chemické sloučeniny jako konzervační látky, které se používají ke zlepšení chuti a krásného odstínu masného výrobku. Pod vlivem kyseliny chlorovodíkové se přeměňují na N-nitrososloučeniny, které mohou vyvolat malignitu buněk ve střevě.

Pro prevenci je nejlepší dodržovat dietu s nízkým obsahem živočišných tuků. K vaření používejte drůbež, mořské ryby a mořské plody, vzdejte se polotovarů a uzenin.

Vitamíny a riziko nádoru

V letech 2010 až 2018 byla provedena rozsáhlá studie, která potvrdila výhody vitaminu D, aminokyselin Omega-3 a Omega-6 při prevenci rakoviny tlustého střeva. Při jejich dostatečné konzumaci v potravinách se zvyšuje antioxidační obrana, lidská imunita nezávisle potlačuje růst atypických buněk. Není nutné se opírat o doplňky stravy: jíst správně a rozmanitě, vařit se, používat pouze vysoce kvalitní výrobky.

K udržení vysoké hladiny vitaminu D 3-4krát týdně konzumujte:

  • mořské ryby (sleď, makrela, sardinka);
  • mléčné výrobky;
  • sýr;
  • naklíčená zrna pšenice.

Nezapomeňte na vlákninu: přirozeně čistí vnitřní stěny střeva, odstraňuje toxiny a stimuluje obnovu epitelu. Naložte na celá zrna, ovesné vločky, luštěniny, zeleninu a ovoce. Jablka, mrkev, řepa a růžičková kapusta jsou dobré pro střeva.

Fyzická aktivita proti rakovině střev

Více než 50 studií potvrzuje, že pravidelné cvičení několikrát snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Cvičení snižuje zánět sliznic, urychluje přirozenou peristaltiku a normalizuje proces odstraňování přebytečné tekutiny a toxinů. Doba pro pohyb odpadních produktů střevem se zkracuje, což má pozitivní vliv na celkovou pohodu.

K prevenci rakoviny stačí 30minutové mírné cvičení denně. Procházejte se více venku, procházejte se v nedalekém parku svižným tempem, jezdte na kole, běžte ráno. Kromě toho dochází ke snížení hladiny inzulínu a glukózy, které jsou také „provokátory“ onkologických onemocnění, a dochází ke stimulaci imunity.

Lékaři poznamenávají, že v posledních letech se počet pacientů s kolorektálním karcinomem neustále zvyšuje. Aby nedošlo k nebezpečné nemoci, vést aktivní životní styl, sledovat čištění střev, jíst správně, vyloučit škodlivá jídla a polotovary  .

Zdroj:Econet.ru