Proč se uchýlil k forenzní antropologii

Jedna odpověď se objevila v novém vědním oboru: forenzní antropologii. Pomocí metod podobných těm, které vyvinula policie k řešení zločinů, britští vědci za pomoci izraelských archeologů znovu vytvořili to, co považují za nejvěrnější obraz nejslavnější tváře v historii lidstva.

Forenzní antropologie využívá kulturní a archeologická data a také fyzikální a biologické vědy ke studiu různých skupin lidí, vysvětluje A. Midori Albert, profesor na University of North Carolina ve Wilmingtonu.

A Richard Neave, profesor na univerzitě v Manchesteru v Anglii, si uvědomil, že tak může vidět, jak vypadá Ježíšova tvář. V posledních desetiletích zrekonstruoval desítky slavných tváří, včetně tváří Filipa II. Makedonského, otce Alexandra Velikého, a krále Midase z Frygie.

Byl použit popis z evangelia podle Matouše

Popis událostí v Getsemanské zahradě v evangeliu podle Matouše jasně ukazuje skutečnou Ježíšovu tvář. Prvním krokem pro Neaveho a jeho výzkumný tým tedy bylo získat lebky z blízkosti Jeruzaléma, z oblasti, kde Ježíš žil a kázal.

Se třemi dobře zachovanými vzorky ze Spasitelova života použil Neave počítačovou tomografii, která odhalila nepatrné detaily struktury každého z nich. Speciální počítačové programy pak vyhodnotily množství informací o známých měřeních tloušťky měkkých tkání v klíčových oblastech obličeje. To umožnilo znovu vytvořit svaly a kůži pokrývající lebku.

Vytvořili 3D digitální rekonstrukci obličeje, čímž vznikl lebeční box

Celý proces byl proveden pomocí softwaru, který kontroloval výsledky s antropologickými daty. Z těchto dat vědci vytvořili 3D digitální rekonstrukci obličeje. Pomocí tohoto modelu se vědcům podařilo zrekonstruovat lebeční schránku, na jejímž povrchu byly vymodelovány vrstvy speciální hlíny.
Přes tyto vrstvy byly umístěny součásti odpovídající lidské anatomické struktuře, jako je kůže, nos, rty a oční víčka, vše vyrobené z hlíny.

Aby byl obraz Ježíše Krista úplný, přidali vědci syntetické vlasy v oblasti pokožky hlavy a brady.

Na základě průměrné postavy tehdejšího muže Neave tvrdí, že Ježíš by měl jen něco málo přes 1,5 metru. Také vzhledem k tomu, že Ježíš až do svých 30 let pracoval jako tesař venku, byl by silnější, než byl vyobrazen na obrazech.

„Forenzní reprezentace nejsou exaktní věda“

„Forenzní reprezentace nejsou exaktní věda ,“ varuje Alison Gallowayová, profesorka antropologie na Kalifornské univerzitě v Santa Cruz. Detaily obličeje sledují měkkou tkáň nad svaly a zde se technika opět značně liší od techniky umělců.

Galloway poukazuje na to, že někteří umělci věnují větší pozornost jemným rozdílům v detailech, jako je vzdálenost mezi kořenem nosu a ústy. Nejviditelnější rysy obličeje – záhyby očí, stavba nosu a tvar úst – jsou ponechány na umělci.