Děti ve věku od 10 do 15 let se připojily k Mladým pionýrům a účastnily se sportů, her, letních táborů a podobně. Ačkoli členství bylo hypoteticky dobrovolné, společenský tlak zajistil, že téměř každé dítě v tomto věkovém rozmezí bylo průkopníkem.

Sovětští mladí pionýři byli součástí většího pionýrského hnutí, které se snažilo podporovat komunistickou ideologii mezi mládeží. Tato větší organizace Pioneer měla pobočky po celém komunistickém světě i mimo něj, včetně Kuby, Číny, Mexika a Finska.

Když vypukla Velká vlastenecká válka, jak Sověti označují druhou světovou válku, mladí pionýři použili dovednosti, které se naučili ve své organizaci, aby pomohli válečnému úsilí.

Mladí pionýři také přispěli k válečnému úsilí tím, že měli až 5 milionů členů pracujících na státních farmách, aby nahradili starší muže, kteří odešli do boje. Průkopníci byli také povzbuzováni, aby sbírali předměty, které by mohly být znovu použity pro válečné úsilí, jako je papír a kovový šrot. Young Pioneers shromáždil v letech 1942 až 1944 134 000 tun kovového šrotu.

V oblastech, které byly obsazeny německou armádou, se mnoho mladých pionýrů dokonce zapojilo do hnutí odporu. Někteří zemřeli v boji s německou okupací a čtyři z nich byli oceněni medailí Zlatá hvězda, jedním z nejvyšších vojenských vyznamenání v Sovětském svazu a symbolem, který svého nositele označuje jako „Hrdinu Sovětského svazu“.

Jedním z takových průkopníků byl Valentin Kotyk, nejmladší hrdina Sovětského svazu. Když Němci okupovali Ukrajinu na vrcholu druhé světové války, Kotyk, kterému tehdy bylo pouhých 14 let, se zapojil do partyzánského odboje. Byl dvakrát zraněn, než byl nakonec zabit v bitvě u Iziaslava. Dodnes byl poctěn medailí Zlatá hvězda a prostřednictvím mnoha pomníků v táborech mladých pionýrů po celém Rusku.

Pokračování na další straně