7. Svíčky

I když různé vonné svíčky se často dávají sv. U příležitosti Vánoc však takový dárek není nejvhodnější. Proč? Jednoduše řečeno, svíčka je symbolem pohřbu a to nepřejeme žádnému blízkému, kterého obdarováváme, že?

8. Prasklé nádobí

Nezáleží na tom, co plánujete dát jako dárek – misky, šálky nebo sklenice, nádobí musí mít dokonalý vzhled. Říká se, že i ty nejmenší praskliny mohou přitáhnout neštěstí!

9. Prázdná peněženka

Oslavenec, který obdrží dárkovou peněženku, může čelit značným finančním potížím – zvláště pokud je peněženka prázdná. Aby se tak nestalo, je vhodné vložit do peněženky alespoň symbolickou částku peněz.

10. Ponožky pro milovanou osobu

Pověry říkají, že byste svému milému neměli dávat ponožky, protože po jejich nasazení může odejít z domu. Některé nevěsty se uchylují k triku, kdy požádají svou tchyni, aby dala jejich synovi ponožky, zvláště pokud je muž na své matce příliš závislý.

11. Kniha pro manželský pár

Pokud dáte jednu knihu manželskému páru, může to podnítit roztržku. Pokud však chcete darovat takový dárek, je lepší darovat ne jednu, ale dvě knihy.Říká se také, že manželé by si neměli dávat milostné romány a knihy poezie. Není zcela jasné, kde tato pověra vznikla, ale převládá dodnes.

12. Kapesník

Bez ohledu na to, jak krásný je kapesník, může obdarovanému přinést různá neštěstí. Kapesník symbolizuje ztrátu, bolest a slzy, proto je nejlepší se takovým dárkům vyhnout.

13. Kravata není vždy vhodná

Takový dárek mohou muži dát pouze velmi blízcí lidé – manželka, snoubenka nebo příbuzní. Pokud je dána kravata osobě, kterou příliš dobře neznáte, takový dárek symbolizuje „připoutanost“ k vám samým. I když ne každý na pověry věří, musíme se shodnout, že vybrat ty správné doplňky pro někoho, koho dobře neznáte, může být opravdu těžké.

14. Prázdná pánev nebo prázdný hrnec

Pokud se rozhodnete dát pánev nebo hrnec, nedávejte prázdnou nádobu – dovnitř můžete vložit jakoukoliv maličkost (například pohlednici). Věří se, že rozdávání prázdných pánví nebo hrnců může přivolat chudobu, které by se člověk opravdu rád vyhnul.

15. Suvenýry s ptáčky

Přestože je symbolika některých ptáků (například kohoutů nebo holubic) dokonce velmi žádoucí, věří se, že suvenýry se strakami nebo vránami mohou přinést neštěstí.

16. Léčebné přípravky

Přestože jsou vitamíny, tlakoměry nebo jiné produkty související se zdravím považovány za velmi praktické dárky, nejsou tou nejlepší volbou. Takové dary mohou nevědomky povzbudit hledání nemoci nebo ji dokonce způsobit.

Také dárky, které jsou zdobeny nápisy v nesrozumitelném jazyce, jsou považovány za špatný tón. Pokud darujete pokojové rostliny, udělejte to z celého srdce, jinak mohou rychle uvadnout. Zvířata by se neměla dávat pryč. I když se v některých zemích věří, že černá kočka nebo zlatá rybka mohou přinést štěstí, je důležité se o zvířata dobře starat – pokud si nejste jisti, že si takový dárek slavník přeje, je nejlepší se zdržet.