On přidává:

„Léta se mělo za to, že negativní dopad je způsoben uvolňováním hemu z hemoglobinu a také dusičnanů a dusitanů v tomto mase. Kouření, které inhibuje enzymy NAT1/NAT2, které inaktivují karcinogenní aminy ve střevech, devětkrát zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Nové genetické testy spojily sklon k onemocnění s přítomností genu zvaného CMAH. V hovězím mase a určitých typech ryb vytváří molekulu cukru zvanou Neu5Gc. Naše tělo tuto molekulu nevytváří, takže její zavedení do těla může způsobit četné reakce, včetně zánětů, autoimunitních reakcí a dokonce i rakoviny. Největší množství tohoto cukru se nachází v kaviáru, nejdražší potravině na světě. To je častý paradox, že nejdražší jídlo je často nejnebezpečnější pro zdraví“.

Dr. Nestorović však odhaluje, že v reakci na varování Světové zdravotnické organizace Harald zur Hausen z Německého centra pro výzkum rakoviny a nositel Nobelovy ceny za medicínu za rok 2008 (objev, že lidský papilomavirus způsobuje rakovinu děložního čípku), naznačuje že obyvatelé Mongolska, Bolívie a Botswany konzumují velké množství masa, přesto je výskyt rakoviny střev v těchto zemích nízký. Domnívá se, že problém není v mase, ale ve virech, které se nacházejí u dobytka chovaného na obrovských farmách.

Jeho testy masa a mléka jak u pacientů s rakovinou tlustého střeva, tak i s rakovinou prsu nebo roztroušenou sklerózou identifikovaly 18 různých fragmentů DNA v mase, asi 20 v mléce. Myslí si, že jde o části virové DNA, ale dokázal, že se dají zavést do lidských buněk a způsobit tam syntézu různých bílkovin,“ vysvětluje lékař.

„V práci publikované v roce 2017 v Austrálii byla přítomnost viru bovinní leukémie ve tkáni rakoviny prsu prokázána ve více než 80 % případů (ženy bez rakoviny, frekvence byla asi 40 %). Virus byl nalezen v premaligních lézích prsu 3 až 10 let před propuknutím rakoviny.

Zvláště znepokojivý je nález polyomavirů, které se často nacházejí v mase savců včetně domácích zvířat a jsou spojovány s rakovinou prostaty. Jeden z nich, polyomavirus Merkell Cell, způsobuje velmi agresivní formu rakoviny kůže. Polyomaviry jsou termostabilní, to znamená, že se nezničí vařením nebo pečením při nízkých teplotách.
„Takže hovězí maso získané z farem obsahuje viry, které mohou způsobovat různé druhy rakoviny. To vysvětluje, proč lidé v Mongolsku, kteří jedí jačí maso, nedostanou rakovinu tlustého střeva. Pokud se steaku nemůžete vzdát, ujistěte se, že je dobře propečený. Myslím, že pro vás bude mnohem jednodušší vzdát se kaviáru, vzhledem k jeho ceně,“ říká doktor Nestorović.