Dává nový výzkum naději?

Podle kanadské studie může konzumace kávy poskytnout určitý stupeň ochrany před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou 

Vědci z Krembil Brain Research Institute v Torontu tvrdí, že káva má příznivější účinky, než když člověka ráno vzbudíte a dodáte mu energii nebo mu pomůžete soustředit se.  „Zdá se, že káva má něco společného se snížením rizika vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby,“ řekl Donald Weaver, spoluředitel ústavu.

Zkoumali, co to vysvětlilo, jaké přísady v kávě v tom hrají roli a jak to ovlivňuje kognitivní pokles související s věkem.

Skupina studovala tři různé druhy kávy: světle pražené, tmavě pražené a tmavě pražené bez kofeinu.

„Tmavě pražené kávy s kofeinem a bez kofeinu měly podle počátečních studií stejný potenciál, takže bylo brzy, že  kofein nebyl  složkou, která by mohla poskytnout ochranu,“ vysvětlil Mancini.

Mancini poté zkoumal molekuly fenylindenu vytvořené během pražení kávových zrn. Bylo zjištěno, že toto je jediná složka studovaná ve studii, která také inhibuje akumulaci obou proteinových fragmentů, beta-amyloidu a tau, u Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. 

Protože při pražení vznikají fenylindeny a čím tmavší je káva pražena, tím více se jí vyrobí,  tmavší pražená káva poskytuje lepší ochranu než světlejší pražená .

Mancini uvedl, že dalším krokem po průkopnické studii  bude zjistit, jak jsou tyto sloučeniny prospěšné a zda se mohou dostat do krevního oběhu nebo do krevního zásobení mozku.

Weaver také poukázal na to, že  tento účinek má přírodní sloučenina a není syntetická . „Matka příroda je mnohem lepší chemička než my a dokáže tyto sloučeniny vyrábět.“ Pokud je potřeba komplexní sloučenina, je lepší ji pěstovat v rostlině a poté sklízet, brousit a připravovat, jako bychom se ji pokoušeli vyrábět, “vysvětlil.

Vědec však řekl, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se výsledky využily také při léčení. Zdůraznil, že zatímco jejich výzkum ukázal, že káva obsahuje složku, která může účinně inhibovat kognitivní pokles, neznamená to, že kávu lze použít k léčbě nemocí.

Zdroj.MTI