Mnoho rodičů si uvědomuje, že by na své děti neměli křičet, ale někdy se tomu nevyhnou. Často to ospravedlňují tím, že je to jediný způsob, jak získat pozornost dítěte a přimět je k poslušnosti. Navíc to často zdůvodňují tím, že i když na dítě křičí, dítě ví, že ho rodič má rád. To je však velký omyl.

Křik dospělých děti děsí a zraňuje. Navíc v nich často vyvolává odpor, často se zaseknou a odmítají dělat, co rodiče chtějí. Navíc se naučí neposlouchat, dokud se na ně nekřičí. Skutečnost, že děti neprojevují sebemenší známky strachu, když na ně rodiče křičí, je pravděpodobně způsobena tím, že s tím již získaly značné zkušenosti a vyvinuly si proti tomu obranu. Rozčilování nebo křik děti od rodičů jednoznačně izoluje a navíc si mohou vypěstovat pocit, že takové chování je v podstatě normální, takže se velmi rychle mohou stát vůči dospělým nepřátelskými v podobě křiku ze strany dítěte.

Děti jsou zrcadlem svých rodičů. Vaše děti budou následovat váš příklad ve všem, co děláte, a nepřestanou ho po vás opakovat. Překvapte své děti svými mimořádnými schopnostmi a ukažte jim své znalosti, sílu a osobnost. Tím si získáte nejen důvěru a přirozený respekt, ale také ukážete, že pro své děti děláte maximum.