Křen

Křenový obklad se přehřívá a má protizánětlivé vlastnosti pro klouby a svaly. Nastrouhejte křen na gázu nebo látku, přiložte ho na konkrétní oblasti kloubů nebo svalů, které způsobují bolest a přikryjte fólií. Tento obklad nejen léčí, ale také pomáhá ulevit od bolesti. Na zánět a kašel pomůže křenový obklad přiložený na průdušky.

Zelné listy

Švagr nám radil s obyčejnými zelnými listy. Smáli jsme se mu, ale opravdu to funguje. Listy namočte na několik minut do teplé vody, poté je osušte, vložte mezi dva kusy fólie a několikrát je válečkem přejeďte po povrchu.

Tím rozbijete listové žíly a uvolníte léčivé látky. Poté jednoduše přiložte na kolena, přikryjte gázou, obinadlem a nechte přes noc (alespoň 3 hodiny). Je skvělý i na oteklý kotník.

Kari

Kari používám, když potřebuji zahřát klouby, je také protizánětlivé. Smíchejte 2 lžíce pepře a 100-150 ml olivového oleje. Pastu naneste na bolavá místa a nechte působit. Když cítíte, že bolest ustupuje, můžete pastu smýt. Když není kari po ruce, je kajenský také výborný.

Černý rybíz

Na bolavá kolena používám obklady z listů rybízu. Asi 30 listů černého rybízu uvařte v 500 ml vody a přikryté louhujte 15 minut. Namočím hadřík do odvaru, položím na něj listy, sroluji a na koleno si přiložím ještě horký obklad. Zakryjte fólií a obvazem teplým ručníkem. Nechte obklad přes noc a v případě potřeby opakujte.

Smažte nebo nakrájejte kaštany (15–20 kusů), zalijte alkoholem nebo alpskou vodou a nechte alespoň 1 měsíc v chladničce nebo v komoře. Používám ho na zápěstí, kolena, ramena – všude, kde cítím bolest.

Nakrájejte nadrobno jednu cibuli nebo 5 stroužků česneku, smíchejte s kostkou tvarohu, potřete kolena, zabalte do fólie, ručníku a nechte 2–3 hodiny. Tato směs funguje i při bolestech průdušek.

Léčivá mast z rozmarýnu

Potřebujeme:

  • asi 250 g čisté masti, vazelíny nebo kokosového oleje
  • nasekaný rozmarýn (asi 2 hrsti),
  • Čistý skladovací kontejner

Příprava:

Tuk zahřejte (vazelínu ve vodní lázni, přímo do hrnce lze použít mast nebo olej), ale nevařte. Do rozpuštěného mastového základu vsypeme najemno nasekaný rozmarýn. Necháme vychladnout a necháme do druhého dne.

Poté ji ohřejte a přefiltrujte přes čistý hadřík, aby v masti nebyly kousky bylinky. Okamžitě ji nalijeme do kelímku, ve kterém mast ztuhne. Nejlepší je mít ho v lednici. Používáme podle potřeby, ale je dobré mít ho vždy po ruce, uvidíte sami!

Stačí roztrhnout samet a namazat ho olejem – je to úžasná věc pro klouby

Tento efekt „páchnoucího červa“, jak této rostlině říkám, ocení zejména ti, kteří trpí revmatismem nebo je bolí klouby a kosti (pravděpodobně vše po šedesátce).

Tyto rozkvetlé trvalkové hlavičky stačí odtrhnout a zalít běžným kuchyňským olejem. Zachovávám podíl 1 dílu květu a 3 dílů oleje. Nechte vařit 3 týdny. Olej používáme na tření a masáž bolestivých kloubů, kostí a svalů.

Pokud chcete ještě rychlejší úlevu od bolesti, přidejte si do koupele také nějaký květinový odvar. Sbírejte květiny večer a nechte je přes noc namočené ve vodě. Druhý den oheň rozdělte, přiveďte k varu a nalijte do lázně (lze scedit nebo přidat s květinami).

Varování:  Tyto tipy nenahrazují konvenční léčbu!

Zdroj.zdrowienapoziomie.pl