Co nahradit?

Med, palmový cukr, surová melasa, javorový sirup, stevia.

2. Zpracované maso.

Zpracované maso se vztahuje na zpracované masné výrobky, jako je slanina, klobásy, klobásy atd. Studie na Havajské univerzitě zjistila, že takové potraviny zvyšují riziko rakoviny pankreatu o 67%.

Zpracované maso obsahuje mnoho chemikálií a konzervačních látek, včetně dusičnanů, které zlepšují chuť, ale je známo, že jsou karcinogenní. Uzené maso je obzvláště škodlivé, protože absorbuje pryskyřice.

Co nahradit?

Kupte si libové maso a vařte si ho sami.

3. Chované ryby.

Komerční chov ryb je založen na chovu velkého množství ryb (např. Lososů) v extrémně stísněných podmínkách. V tak omezeném stavu je riziko bakteriálních, virových a parazitárních epidemií velmi vysoké, proto jsou ryby léčeny antibiotiky, pesticidy a jinými karcinogeny.

Chovaný losos navíc obsahuje mnohem méně omega-3 než divoký losos.

Co nahradit?

Kupte si divokého lososa – je to dražší, ale bezpečnější.

4. Nakládané a uzené produkty.

Tyto výrobky obvykle obsahují konzervační látky, jako jsou dusičnany, které prodlužují jejich trvanlivost. Postupem času se tyto doplňky hromadí v lidském těle. Nakonec vedou k destrukci na buněčné úrovni a mohou způsobit rakovinu.

Když se uzené maso vaří, dusičnany se přeměňují na mnohem nebezpečnější dusitany.

5. Hydrogenované oleje.

Hydrogenované oleje (jsou to také trans-tuky) jsou syntetické produkty, jejichž chemické složení bylo pro delší skladování uměle pozměněno. Kromě toho se do oleje přidávají chemikálie, které eliminují zápach a zlepšují chuť.

Výzkum ukázal, že hydrogenované a částečně hydrogenované oleje obsažené ve zpracovaných potravinách zdvojnásobují riziko rakoviny prsu.

Co nahradit?

Extra panenský olivový olej, kokosový olej nebo palmový olej.

6. Bramborové lupínky.

Toto oblíbené jídlo se smaží v hydrogenovaném rostlinném oleji a poté se hojně solí. Podle studie zveřejněné v New England Journal of Medicine, pouhých 30 gramů čipů denně vede k 1 kg přírůstku hmotnosti ročně.

Čipy navíc obsahují trans-tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu, a sodík, který může zvyšovat krevní tlak. A vysokoteplotní smažení vede k tvorbě akrylamidu, karcinogenu, který se také nachází v cigaretách.

Co nahradit?

Smažte si hranolky sami na zdravém oleji (jako je olivový olej).

7. Mikrovlnná popcorn.

Popcorn v mikrovlnné troubě je pohodlné a relativně zdravé jídlo, ale taška, ve které se připravuje, je jiná věc. Mnoho mikrovlnných sáčků na popcorn obsahuje kyselinu perfluoroktanovou (PFOA).

Tento toxin významně zvyšuje riziko rakoviny prsu, ledvin, tlustého střeva, močového měchýře, prostaty, plic, štítné žlázy a krve.

8. Rafinovaná bílá mouka.

Když je mouka rafinovaná, ztrácí všechny své nutriční vlastnosti a poté je bělena plynným chlorem, aby byla pro spotřebitele atraktivnější. Bílá mouka má velmi vysoký glykemický index – to znamená, že zvyšuje hladinu inzulínu bez poskytování živin.

Tělo přeměňuje sacharidy na cukry, takže potraviny s vysokým obsahem bílé mouky mohou vést ke zvýšené inzulínové rezistenci.

Co nahradit?

Celozrnná, mandlová, ječmenná mouka.

PS Sdílejte tento důležitý seznam se svými přáteli a rodinou!

Zdroj.Fithacker