Proč pes olizuje majitele

Majitel zvířete je zároveň vůdcem smečky a předmětem péče. Pes olizuje člověka, pes ho nejen pozdraví, ale také obdrží užitečné informace. Pes má na jazyku mnoho receptorů, díky nimž dokáže pochopit, jak se majitel cítí, co jedl, jaká místa navštívil a zda to představuje ohrožení jeho zdraví.

Co může pes chtít „říci“, když olizuje muže

I cizí, ale příjemný člověk, pes může olizovat dotykem ruky nebo jazyka. To je typičtější pro kojence, ale dospělí psi k tomu někdy souhlasí, aby projevili přívětivost. Vědci se domnívají, že takto si pes „pamatuje“ nové stvoření, jako by přineslo svou chuť a vůni do jakési základny. Agilní, společenští a dobře socializovaní zástupci některých plemen jsou pozváni do své společnosti a nabízejí hraní. Děti jsou obzvláště soucitné, protože je větší pravděpodobnost, že si pohladí než ostatní.

Následuje vás
Může být jakýsi pronásledovatel. Chodí za vámi do koupelny, na záchod, prostě všude. Vyjadřují tím svou lásku k vám, to, že chtějí veškerý čas trávit s vámi.

Proč psi olizují jejich tváře

Vůně lahodného jídla je první věcí, které rozmazlené zvíře nebo štěně nedokáže odolat. Ale někteří psi se tak snaží utěšit rozrušeného majitele vyhlazením vrásek a „otřením“ dětských slz. Empati od přírody, emoční stav zvířat je velmi dobrý.

Proč si psi olizují nohy a co to říká

Existuje několik důvodů, proč pes často olizuje nohy člověka.

  1. Sůl : ve stravě chybí sodík a chlor, které jsou nezbytné pro normální fungování žaludku, bez nich se v těle nevyrábí kyselina chlorovodíková, což znamená, že je narušen proces trávení potravy, zhoršuje se chuť k jídlu. Olizováním potu z nohou se pes snaží získat potřebné látky.
  2. Vůně : ve volné přírodě vydávají šelmy silné pachy, instinkt nutí psa starat se o nohy majitele, aby ho specifická vůně neprozradila nepříteli.
  3. Strach : ponížený plachý dotek jazyka může hovořit o porušování vztahů mezi člověkem a zvířetem, časté agresi zaměřené na psa, je nutná vážná náprava lidského chování.
  4. Rány : Infikované škrábance nebo rány na nohou přimějí čtyřnohého „léčitele“ použít nejsilnější lék, který má k dispozici – vlastní sliny.

Nohy jsou nejdostupnější částí pro vyjádření zvláštních pocitů pro majitele.

Na poznámku! Překvapivě, i když nejsou viditelná zranění, pes může začít projevovat zvýšený zájem o část těla, kde se právě objevuje ohnisko zánětu, zdá se, že cítí přístup záchvatu artritidy, dny, snaží se „Odstranit“ bolest.

Zdroj:paramartha.ru