Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo po celém světě podáno přibližně 5,5 miliardy dávek vakcíny proti Covid-19 . WHO však upozorňuje, že asi 80 procent. z toho směřovaly k lidem z vysoce a středně rozvinutých zemí.

Právě tato nerovnováha podle miliardáře způsobuje, že svět potřebuje továrny, které dokážou vytvořit novou vakcínu za 100 dní a pak během příštích 100 dní vyrobit dostatečné dávky pro celý svět, pokud máme být připraveni na příští pandemický. Gates také vyzval státy, aby více investovaly do zdravotnických systémů.

Zpráva Goalkeepers zdůrazňuje existující nerovnosti v bohatství, vzdělání a zaměstnanosti, které se během pandemie výrazně zvýšily . Ukazuje, že pandemie postihla mnohem více ženy než muže. Odhaduje se, že během pandemie bylo ztraceno o více než 13 milionů pracovních míst více než mužů.

Dokument také uvádí, že proočkovanost dětí proti infekčním nemocem, jako je záškrt, tetanus a černý kašel, klesla na úroveň roku 2005. V roce 2020 nebylo proti těmto nemocem očkováno téměř 30 milionů dětí a pravděpodobně tak neučiní. čas brzy. To je důvod, proč Gates zdůrazňuje, že příprava na další pandemii vyžaduje investice do programů pro ženy a děti spolu s dlouhodobými politikami, které pomáhají posílit komunity, stejně jako systémy zdravotní péče a financování výzkumu vakcín.

Zdroj:o2.pl