Pokud máte na nehtu černou skvrnu , která se neobjevila v důsledku traumatu, měli byste se poradit s odborníkem.

Výskyt melanomu je v posledních letech na vzestupu kvůli opakovanému slunění bez opalovacího krému, klimatickým změnám a návyku umělého opalování na slunci. Mezi rakovinami kůže je melanom nejagresivnější: 75 % lidí s diagnózou metastatického (pokročilého) melanomu přijde o život v prvním roce po diagnóze.

Včas odhalený melanom lze v 98 % případů vyléčit. Screening hraje hlavní roli při včasné diagnostice onemocnění. Důležitou roli v prevenci hraje dermatoskopie – neinvazivní, nebolestivé vyšetření, které trvá několik sekund.

Dermatoskopie dokáže včas odhalit znepokojivé změny u mateřských znamének a může naklonit rovnováhu mezi diagnózou malignity nebo benignosti. Vyšetření umožňuje vyšetření mateřských znamének se zvětšením jejich obrazu 20x – až 120x, mikroskopicky pozoruje dispozice pigmentu a cév a umožňuje tak včasnou diagnostiku melanomu a prekancerózních kožních lézí.

Stále více mladých lidí je diagnostikováno s melanomem
V posledních desetiletích se frekvence melanomu zvýšila více než 15krát a postihuje stále více mladých lidí.

Podle Skin Cancer Foundation zemře každý měsíc každou hodinu jeden člověk s melanomem a do roku 2015 odhadem 9 940 [1] lidí zemřelo v důsledku diagnózy této formy rakoviny. V Rumunsku ročně zemře téměř třetina těch, kterým byla diagnostikována tato forma rakoviny. Ve skutečnosti má naše země za posledních 25 let rostoucí výskyt – z 1,2 na 4,5 / 100 000 lidí s diagnózou melanomu.

Kožní melanom může vyvinout kdokoli, ale riziko je vyšší v závislosti na genetických faktorech, faktorech životního prostředí a životního stylu. Náchylnější jsou lidé se světlou kůží, očima a vlasy, ti s genetickými faktory příznivými pro onemocnění: přítomnost četných znamének, osobní nebo rodinná anamnéza kožních nádorů. Nebezpečí jsou vystaveni ti, kteří utrpěli těžké a opakované úpaly, zejména před 15. rokem věku nebo ti, kteří mají ve zvyku umělé opalování, v soláriu.

Zdroj.evz.ro