Kdokoli si přišel zahrát, všichni by za něj byli rádi. Vždy platilo, že čím více nás bude, tím lépe.

  1. Večer, když se rozsvítilo pouliční osvětlení, byl pláč, když nás rodiče volali, abychom přišli do domu.
  2. Neměli jsme mobily a často nás rodiče nemohli najít, když jsme šli o pár ulic níž, ale policii nevolali, protože tehdy nikdo neunesl děti.
  3. Když někam jedeme a neřekneme to rodičům, následovala nějaká facka od maminky nebo tatínka nebo pár facek na prohlídce, ale k žádnému rodinnému násilí nedošlo, ale byla to spolehlivá výchovná metoda, abyste si nikdy nemysleli opakování stejné chyby znovu.
  4. Neměli jsme imaginární přátele, naši přátelé byli skuteční a my jsme si je nepřidávali, my jsme je získali!
  5. V autobuse na exkurzi se zpívaly písničky, hrálo se na kytaru a foukací harmoniku, byl všeobecný rozruch a mumlání, protože si představte, že jsme si povídali, smáli se, rozdělili chipsy a chlebíčky a nemáme fotky, protože jsme nefotili – vytvořili jsme vzpomínky a nikdo to nemůže za nás smazat.
  6. V hodinách jsme neměli problémy se soustředěním, k psychologovi nikdo nebyl, nedostali jsme tablety proti hyperaktivitě.
  7. Neměli jsme problémy s komunikací, i když jsme neměli internet, počítač ani mobilní telefon; všichni jsme spolu mluvili nahlas a velmi dobře jsme si rozuměli, někdy i při pohledu na sebe. Poflakovali jsme se.
  8. Chodili jsme do školy v dešti a sněhu, vyráběli sněhové koule, sněhové pevnosti, skákali do rybníků a bahna a nikdo nebyl nikdy nemocný.
  9. Sbírali jsme třešně, zelené meruňky, sousedovy tulipány a růže, padali ze stromů, rozbíjeli cizí okna míčem, stříleli se prakem, a přestože tam byl vylomený zub, odřené koleno nebo řez, nikdo nebyl žalován nebo za to šel k soudu.
  10. Četli jsme spoustu komiksů právě proto, že nás bránily. Takže jsme se hodně naučili, protože jsme se nedívali na filmy – měli jsme jen dva kanály. Neměli jsme kabel, satelit, videorekordér ani DVD, ale měli jsme fantazii rozvinout v hlavě film z komiksu.

Posledních 50 let bylo totiž nejplodnějšími roky v historii světa. Naše generace vytvořily dosud nejlepší vynálezce a vědce. Měli jsme svobodu, právo na chyby, úspěch a zodpovědnost. A naučili jsme se s tím žít! Patříte-li k jedné z těchto generací, jistě si nyní se sadou připomenete všechny ty nádherné chvíle dospívání, zdravého a šťastného dospívání! (minutznanja.com)