Otrava je způsobena bakterií Bacillus cereus. Podle NHS největší riziko nákazy této bakterie pochází z konzumace čínského jídla. Toto jídlo je obvykle ochlazeno a nemůžeme si být jisti, kolik času rýže strávila v hrnci po vaření, než byla zabalena do nádoby na jedno použití.

Abyste zabránili otravě toxiny, vařenou rýži rychle ochlaďte. Odborníci na výživu tvrdí, že nejlepší je jíst rýži hned po vaření. Rýže, která nebyla konzumována, by měla být pevně zabalena do balíčku a vložena do chladničky. Nejlepším řešením je vařit tolik rýže, kolik jíte, abyste nezanechali zbytky.

‚Ponechání vařené rýže při pokojové teplotě poskytuje příznivé podmínky pro růst patogenních bakterií Bacillus cereus. Enterotoxin, který produkují, může způsobit otravu jídlem, projevující se hlavně ve formě zvracení, nevolnosti a břišních křečí. Doba líhnutí bakterií je v průměru asi dvě hodiny a toxin, který produkují, je tepelně stabilní, což znamená, že ani opětovné zahřátí rýže neodstraní její škodlivé účinky.

„Patogenní potenciál je relativně malý a trvání příznaků způsobených otravou obvykle trvá až 8–10 hodin a závažné komplikace jsou vzácné.

Zdroj:

Zdroj:o2pl