Nicholas o pár dní později v nemocnici zemřel, ale jeho rodiče učinili rozhodnutí, které změnilo nejen životy sedmi rodin, ale i italské zákony – nabídli orgány svého syna.

Případu se dostalo obrovské pozornosti, policie využila všech prostředků k vyšetřování útočníků a veřejnost byla extrémně pobouřena tím, že obětí bylo dítě.

„Vražda sedmiletého amerického chlapce v zemi, kde je násilná smrt běžnou záležitostí, způsobila, že celý národ pátrá po duši,“ napsal tehdy Times. Nakonec byli oba muži, Francesco Mesiano a Michele Iannello , zatčeni . Skutečnost, že jeden z nich zaměstnával jednoho z předních italských právníků, podle Rega Greena , byla jasná známka toho, že mají co do činění s mafií.

Nicholasovy orgány zachránily život sedmi lidem a chlapcova rodina se nakonec setkala se všemi. Do té doby bylo dárcovství orgánů v Itálii a zejména na Sicílii vzácné, ale příběh rodiny Greenových vše změnil.

„Práce, kterou jsme udělali, abychom jim připomněli dobro, které z toho může vzejít, měla úžasný dopad, jaký jsme si nedokázali představit. Země, která byla téměř na dně dárcovství orgánů v Evropě, se téměř okamžitě dostala na vrchol,“ vysvětlil Green .

V roce 1999 přešla Itálie na systém opt-out, což znamená, že když někdo zemře, stává se automaticky dárcem orgánů, pokud se nedohodne jinak.

Dopad „Nicolasova efektu“ byl téměř nepředstavitelný a od té doby bylo po něm pojmenováno více než 120 míst v Itálii, včetně ulic, parků, škol, památek, mostu a amfiteátru.

„Nicholas byl milý chlapec, který ve věcech vždy hledal to nejlepší, takže když jsi byl s ním, vždycky jsi chtěl být nejlepší,“ řekl Reg Green . Britský rodák, který dříve pracoval jako novinář, také dodal, že se od svého syna hodně naučil a říká, že si je docela jistý, že kdyby Nicholas věděl, co se děje, sám by chtěl, aby se pomáhalo ostatním.

Pár, kterému se později narodila dvojčata Laura a Martin , se později setkali s lidmi, kterým Nicholasovy orgány zachránily život, a řekli si, že to byl nepopsatelný pocit vidět je a vědět, jaký dopad na jejich životy udělali.

„Když se dveře otevřely a oni vešli dovnitř, náraz byl ohromující. Někteří se usmívali, jiní měli slzy v očích, další byli stydliví, ale všichni žili. Většina z těchto lidí byla na pokraji smrti. Tehdy jsme poprvé pochopili, jak velká věc to je,“ řekl Reg Green .

Andrea Mongiardo , který obdržel Nicholasovo srdce, zemřel v roce 2017. Maria Pia Pedala , která dostala chlapcova játra, byla předtím v kómatu, ale plně se zotavila. O dva roky později se oženil a založil rodinu. Měli dvě děti: syna Nicholase a dceru Alessii .

Reg Green a jeho manželka Maggie pokračovali v vytrvalé kampani za dárcovství orgánů, produkovali videa, psali články, mluvili na mnoha setkáních a byli dotazováni.

„Je tu smutek, který nikdy předtím nebyl součástí mého života. Už nikdy nebudu úplně šťastná. I když jsem nejšťastnější, říkám si: Bylo by lepší, kdyby tu byl i Nicholas,“ přiznal otec, ale zároveň dodal, že „Mikulášův efekt“ přinesl do jeho rodiny spoustu útěchy a mnoha lidem změnil život. to.