Rodiče si s Martinem často povídali, když jen nehybně ležel na posteli.
Také si nemysleli, že rozuměl ničemu, co mu řekli.

Jednoho dne se Martinova matka z celé situace velmi rozčílila a řekla mu, že chce, aby zemřel.

Musíš prostě zemřít, opakovala mu několikrát.

Tento snímek pořídil Martin společně se svým otcem v 90. letech.

Matka řekla, že je hrozná věc říct svému vlastnímu dítěti. Pokračovala, že prostě musí uklidnit své srdce.
Matka dodnes lituje, že tato slova synovi řekla.

V den, kdy se Martin probudil z kómatu, řekl, že rozumí všemu, co mu bylo sděleno. Martin říkal, že první dva roky, co byl v kómatu, asi nic nechytil, ale asi po dvou letech všechno pochytil.

Nejhorší na tom bylo být uvězněný ve vlastním těle, aniž bych mohl komukoli říct, že jsem přítomen.

Martin byl v depresi při pomyšlení, že tohle bude zbytek jeho života. Jen by tam ležel a nemohl nic sdělit. Představa, že by tam ležel po zbytek jeho života, byla naprosto děsivá. Můj mozek křičel, abych byl volný.

Udělal velký pokrok

Správný kontakt s vnějším světem získal, když mu bylo 26 let. Poté se pravidelně stýkal s terapeutem, který mu ve všední dny poskytoval masáže.

Terapeut si nakonec uvědomil, že Martin je přítomen víc, než si kdokoli myslel. Nakonec udělal velký pokrok. Nyní mohl vést krátké rozhovory s přáteli a rodinou, ale stále potřeboval pomoc s oblečením.

Martin nakonec dostal práci a nyní žije v Anglii. Umí mluvit s pomocí počítače a má kontrolu nad svým tělem. Píše také knihu o tom, jaké to bylo žít jako neviditelný. Své matce také odpustil ostrá slova.

Je to proto, že chápe, proč jeho matka řekla tato slova, bylo to z frustrace a bezmoci. Co děláte, když vidíte své dítě, o kterém máte tolik snů v posteli den co den.

Myslela si, že to celé je strašně špatná parodie na život jejího jinak zdravého syna, kterého vždycky tak milovala. Martin se také oženil a našel ženu svého života.

Martin Pistorius s manželkou Joannou.