Zpočátku pomáhali přátelé,manžel předstíral, že se zhroutil . Přátelé Nadyi pomohli s operací, nejprve podporovali ji i jejího manžela a pak byli všichni unavení. A Staš nebyl takový hlupák, za jakého se vydával, rychle si vše zjistil a vystavil manželce důchod. 

Nyní bydlel v jejím bytě, pobíral její důchod. Pampers se rozdávaly zdarma, šetřil na jídle, jen na jídle Nadii. Ohříval pizzu v mikrovlnce, vařil kupované knedlíky, chodil do barů, kde ho často obsluhovaly dámy. Občas přišel domů a chlubil se svými úspěchy.

„Vy ženy jste hlupáci,“ řekl své tiché manželce. – Pověsíte si nudle na uši, vyprávíte žalostný příběh o mrtvém psovi a jste téměř připraveni převzít péči o muže.

Nadya byla již šest měsíců upoutána na lůžko, během této doby změnila názor, stáhla status oběti.Škoda, že po ní manžel uklízí, takový trest pro něj nebyl. Čas pro Nadiu byl nejlepším psychologem i nepřítelem. 

Občas zkusila pohnout prsty, nic z toho nebylo. I když někdy se jí zdálo, že kdyby to byla malá masáž, tak se jen trochu protáhnout nebo jen lidské teplo, aby cítila, že bude vše v pořádku. Zdá se, že jednoduchá podpora bude stačit. Občas přišla i její kamarádka, ale stále méně.

– Nadyo, vydrž, s úsměvem, řekla. – Uspěješ.

Nadya ale neslyšela v hlavě sebevědomí a bála se nemocné ženě podívat do očí. A pro Nadiu byly důležité oči, jinak by svému okolí nemohla nic sdělit.

Teď se Nadya dívala na tapetu a snažila se neslyšet povyk na posteli. Najednou zazvonil zvonek a zaklepal na dveře. Staš zaklel, chvíli odmítal reagovat a pak šel ke dveřím. 

Jakmile ji otevřel, okamžitě ho zasypala hromada nadávek o hlasité hudbě. Nadia se usmála. Rozhořčený muž dokázal všechna tvrzení vyjádřit tvrdou, ale cenzurní formou.

– Kdo vůbec jsi? – Stas byl rozhořčený.

„Nepil jsem s tebou u jednoho stolu, ty budeš ty hosty šťouchat,“ odstrčil muž Stase a odešel do bytu. – Bydlím dole a tvoje noční diskotéka mě dostala.

-Co mě tady mažeš, mizerný intelektuálku? Stas se otřásl. – Co jsi to za souseda, dole bydlí stará babička, do téhle polomrtvé mrtvoly moje hudba nebude překážet, je hluchá.

„Poslouchej tě,“ přitlačil muž Stase ke zdi. „Pokud je pro tebe pohodlnější to zvládnout, prosím, ale nedovolím matce, aby urážela,“ odtáhl Stase do pokoje a hodil ho na podlahu. Pak odešel do kuchyně a vypnul hudbu. 

Když se vrátil, rozhlédl se – na posteli seděla polonahá žena přikrytá dekou a vedle něj stál invalidní vozík, Staš ležel na podlaze a jako uražené štěně s otlačenou hlavou dovnitř pozoroval hosta.

– Co se tam děje? zeptal se muž. Otočil židli k sobě a ztuhl. – Nadia? – Po chvíli se překvapeně zeptal.

Ženě běžely oči, tvář se jí rozčilovala, nedokázala odpovědět, ale v tu chvíli jí bylo velmi líto, že při té nehodě nezemřela.

Stvoření, “sykl muž a obrátil se ke Stasovi. – A ty? – podíval se na ženu pod závojem, – vážíš si sám sebe? Patetická stvoření, “odplivl si muž. Vzal kočárek a vyvalil ho z bytu.

Od té doby se Nadiin život zásadně změnil, má osobního rehabilitanta, vyváženou stravu, kterou jí podle rozborů vybral nutriční specialista, a hlavně péči.

S Rodionem se seznámili ve škole, byli přáteli téměř 4 roky a byli do sebe dětsky zamilovaní. Poté chlapcovi rodiče odešli do zahraničí a brzy vzali syna s sebou. Vše se odehrálo tak rychle, že děti nestihly nic pochopit.

Nadya dost dlouho v srdci tyto pocity, ale pak další chlapci, vysoká škola, práce, jiný život. Přátelství s Rodionem je minulostí. Jen dětská láska, se kterou se to nestalo, – uklidňovala se. Všechno už bylo zapomenuto. Možná kdyby tenkrát byly telefony a internet, tak by se nějak udržovali v kontaktu.

Když Rodion vstoupil na univerzitu, jeho otec zemřel a jeho matka, která nikdy nebyla zvyklá žít v zahraničí, se vrátila do Ruska.

Rodion se usadil ve Španělsku. Matka k němu často chodila, aby mu zlepšila zdraví, vyhřívala se na sluníčku. Sám do Ruska jezdil jen zřídka. A teď byla matka nemocná a její zdraví jí nedovolilo přijít k synovi a on sám odletěl ke své matce. 

A ukázalo se, že jeho první láska stále žije o patro výše. Sám muž byl rozvedený, neměl děti, a když viděl Nadiu v tak žalostném stavu, nemohl ji jen tak nechat v tom bytě.

Postupně se z vyčerpané invalidy Nadia proměnila v krásnou ženu, byť pohybově poněkud omezenou.

„Nic, teď tě trochu opravíme, pak pojedeme spolu do Španělska, vyhřívat se na slunci,“ promluvil s ní Rodion.

Nadya jen pohybovala rty, snažila se něco vyslovit, a často se usmívala.

– Nadio, všechno zařídíme, – Rodionova matka také podpořila ženu. – Slunce dobře prohřívá kosti, sám jsem to zažil.

A Nadya se postupně postavila na nohy a naučila se znovu mluvit. S manželem se rozvedla, protože tu dostal dobrou práci za manželčiny neplatné peníze, v jejím bytě si tam zařídil i nevěstinec.

Nadia se s Radionem začala cítit lépe 

Všichni tři se shromáždili, aby odjeli do Španělska. Rodion nebyl milionář, musel hodně pracovat a občas v noci seděl kvůli svým rozkazům. Rozhodli jsme se pronajmout Nadiin byt, abychom to usnadnili. A tak, když si Rodion udělal věci v domě, našel obálku. Nadia ztuhla, jako by viděla ducha.

– Co se děje? zeptal se muž vzrušeně.

– Už jsem zapomněla, – Nadia s třesoucíma se rukama vytáhla z obálky malý papírek a podala ho svému milovanému.

– Co je to? – zeptal se překvapeně.

„Nezapomeňte na Teslu,“ četl.

„Rok před nehodou jsem koupila cenné papíry,“ začala Nadya vzrušeně. – Manžel pil, dlouho to s ním nešlo, tajila jsem mu svůj skutečný plat, dala ho do obálky, ale občas tahal peníze z peněženky. Bál jsem se, že najdou mou obálku, rozhodl jsem se, že by bylo lepší koupit akcie, možná by přinesly příjem, ale ne – je to stále lepší, než to dostane můj manžel.

– Akcie Tesly? zeptal se Rodion nejistě.

Nadia přikývla.

– Kolik?

– Hodně, – usmála se Nadya a rozplakala se. – Hodně, Rodione, teď hodně, akcie této společnosti vzrostly 10krát.

A začal pro ně nový život. Muž nyní mohl věnovat veškerý svůj čas svým milovaným ženám. Zaslouží si alespoň rok pohodlného života a cestování. Jen odpočinek a žádná práce.

„Ale všechno funguje,“ pomyslela si Nadya. – Musíte začít u sebe, sundat všechny tyto role – oběť, nešťastná. Protože život ukazuje, že když si myslíte, že je s vámi všechno špatné, problémy se zbaví prudčeji.

To, čeho si všimnete, vás přitahuje. A v životě je vždy něco, i když malé, ale dobré, pokud tomu věnujete pozornost, pak jako sněhová koule získá další výhody.

Zdroj:yandex