Lobotomie byla provedena i u dětí

Lobotomie byla prováděna i u dětí duševně nemocných, historie medicíny, lobotomie, chirurgie

Takže už máme hrubou představu o tom, jak byla lobotomie provedena a jaké typy existovaly. Proč ale lékaři cítili potřebu takto kopat do pacientova mozku? Ano, protože tehdy neexistovaly jiné, účinnější metody léčby duševních poruch a o nemocech samotných toho lékaři v té době věděli mnohem méně. Až do té míry, že neklidné, vzpurné dítě, kterému by nyní byla diagnostikována ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou), mohlo být v těchto letech posláno na lobotomii – „protože nic jiného nepomáhá“.

Chirurgické nástroje

Chirurgické nástroje duševně nemocní, historie medicíny, lobotomie, operace

Toto jsou nástroje běžně používané při provádění lobotomie. Vypadají jako nástroje zubaře – ostré, kovové a hrozivé. No, jak jinak by měly vypadat věci, s jejichž pomocí je třeba nejprve udělat díru do nejsilnější kosti lebky a pak trochu rozsekat mozek? Zde se neobejdete bez trepanační sady. No, pro transorbitální lobotomii – speciální sekáčky na led.

Změnila lidi navždy

Změnila lidi navždy šílené, historie medicíny, lobotomie, chirurgie

Pokud si zlomíte nohu nebo ruku, kost se bude hojit dlouho, ale nakonec bude končetina zase fungovat a vy budete jako předtím. Pokud si omylem useknete půlku prstu nožem a stihnete rychle dorazit do nemocnice, může se stát, že vám prst přišijí zpět a vše bude v pořádku. Pokud si ale něco zlomíte v mozku, šance, že se vše vrátí do normálu, je velmi, velmi malá. Po tak závažném zákroku, jakým je lobotomie, nemůže pacient zůstat stejnou osobou. Rozdíl je pouze v tom, do jaké míry ho to může ovlivnit – úplně ho proměnit v zombie nebo částečně změnit jeho chování.

Vedlejší účinky byly hrozné

Vedlejšími účinky byly děsivé duševní pacienty, anamnéza, lobotomie, operace

Po lobotomii se člověk začal chovat jinak. Chování pacientů vykazovalo během prvních týdnů výrazné zlepšení, či spíše změnu oproti stavu, který způsobil, že byli léčeni. Osoba, která byla v depresi, může začít vykazovat známky radosti. Schizofrenní pacient přestal vykazovat své příznaky a začal se chovat normálně. Ale pak, častěji než ne, následovaly důsledky: návrat k předchozím poruchám nebo rozvoj nových, ještě vážnějších poruch. Často po lobotomii člověk spáchal sebevraždu.

Koncem 40. let již byly nashromážděny dostatečné zkušenosti k identifikaci hlavních vedlejších účinků lobotomie: neočekávané a nepřijatelné změny v chování, epileptické záchvaty u více než poloviny pacientů, infekce mozku, meningitida, osteomyelitida, krvácení do mozku, přibývání na váze, úbytek kontroly a defekace moči, úmrtí po operaci s pravděpodobností až 20 %.

Sestra Johna F. Kennedyho byla provedena lobotomie

Sestra Johna F. Kennedyho prodělala lobotomii duševně nemocných, historie medicíny, lobotomie, chirurgie

Rosemary Kennedyová je nejstarší ze sester Johna F. Kennedyho, jednoho z nejznámějších amerických prezidentů. Kennedyovi byli dokonalá rodina a děti byly dokonalé – všichni kromě Rosemary. Narodila se mentálně retardovaná – to byla diagnóza, kterou stanovili lékaři. Dívka zaostávala ve vývoji za ostatními dětmi, nemohla studovat a socializovat se stejným způsobem jako oni. Trpěla změnami nálad – buď zběsilou aktivitou, nebo depresemi. Její IQ se rovnalo 75. Když jí bylo dvacet, její rodiče nevěděli, co dělat: Rosemary se stala neovladatelnou. Měla prý nymfomanské sklony a agresivní chování. Lékaři přesvědčili rodiče, aby zkusili lobotomii – právě získala popularitu jako nejnovější způsob léčby takových pacientů. Bylo to v roce 1941, operaci provedli „lobotomičtí králové“ Freeman a Watts, V důsledku operace zůstala Rosemary až do konce života křehká invalida s vývojovou úrovní 2letého dítěte a neschopností se o sebe postarat sama. Po zbytek svého života – a zemřela přirozenou smrtí v roce 2005 – žila Rosemary Kennedyová daleko od své rodiny, v samostatném domě se zdravotní sestrou.

Následky lobotomie již nebylo možné napravit

Následky lobotomie již nemohly být napraveny duševně nemocnými, historie medicíny, lobotomie, chirurgie

Poškození pacienta lobotomií bylo nesrovnatelně výhodnější – i když to bylo navenek. Žena vpravo na fotce vypadá klidněji a šťastněji, ale znamená to, že jí opravdu je? Vypadá to, že se stala ovladatelnější. Deprese, úzkost, schizofrenie jsou duševní poruchy, které trápí lidi každý den, a mnozí by snili o rychlé operaci, která by to vše napravila. Sotva byste si ale chtěli udělat operaci, v jejímž důsledku bude část vaší osobnosti nenávratně zničena. Dnes se takoví pacienti většinou léčí léky a terapií, a pokud lékaři vidí negativní efekt, léčba se zastaví a zvolí se jiná. Tady je alespoň šance neztratit se úplně.

Nějaká statistika

Některé statistiky duševně nemocných, historie medicíny, lobotomie, chirurgie

Většina lobotomických procedur byla provedena ve Spojených státech (přibližně 40 000 lidí). Ve Spojeném království – 17 000, ve třech skandinávských zemích – Finsku, Norsku a Švédsku – asi 9 300 lobotomií. Na počátku 50. let bylo ve Spojených státech amerických prováděno ročně asi 5000 lobotomií.

Homosexuálové se snažili léčit lobotomií

Homosexuály se snažili léčit pomocí lobotomií duševně nemocných, historie medicíny, lobotomie, chirurgie

Homosexualita byla považována za sexuální zvrácenost kvůli duševním poruchám. Ano, bylo běžnou praxí léčit homosexuální sklony elektrickým šokem nebo se uchýlit k lobotomii, pokud šok nezabral. A lépe – jak jednomu, tak druhému.

Za co jsou zodpovědné čelní laloky mozku?

Jaké jsou přední laloky mozku zodpovědné za duševně nemocné, historie medicíny, lobotomie, chirurgie

Prefrontální kůra je zodpovědná za mnoho věcí, které z nás dělají to, kým jsme. Vývoj mozku je postupný a prefrontální kůra je dokončena jako poslední, přibližně ve věku 20 let. Je zodpovědná za sebekontrolu, koordinaci, zvládání emocí, soustředění, organizaci, plánování a hlavně naši osobnost. Hrozné, ale právě tato oblast je narušena během lobotomie.

Zdroj.kaifolog.net