Postup:

  1. Piškoty nameleme strojkem na strouhanku.
  2. Mleté piškoty smícháme s cukrem a změklým máslem. Poté přidáme buď žloutky, nebo roztopené máslo. Následně přidáme podle potřeby rum.
  3. Pořádně propracujeme těsto.
  4. Z těsta vytvarujeme kuličky nebo válečky a na jedné straně je trošku prsty přimáčkneme, abychom vytvarovali čumáček.
  5. Mezitím roztopíme čokoládu s máslem, nejlépe ve vodní lázni.
  6. Do misky nasypeme strouhaný kokos.
  7. Jednotlivé tělo ježka namočíme do čokoládové polevy, abychom obarvili zadní část a poté ji rychle ponoříme do mletého kokosu. Takto se vytvoří tělíčko s bodlinami.
  8. Dále tak pokračujeme s dalšími ježky, umístíme je na tác a poté je dáme ztuhnout.
  9. Až cukroví ztuhne, rozehřejeme polevu a dokreslíme mu čumáček špejlí nebo párátkem. Můžeme nakreslit oči a nos, popřípadě i uši. Záleží, jak se to tam bude hodit.
  10. Opět dáme tác, kde jsou ježečci, ztuhnout.
  11. Recept děláme chvíli před svátky a poté je uchováváme v chladu.

Existuje i mnoho variací: ježky nemusíme obalovat pouze v kokosu, ale i v strouhaných ořeších, mandlích, čokoládě nebo v nejrůznějším zdobení.

Místo klasického tmavého tělíčka s kokosovými bodlinami můžeme udělat světlé tělíčko s mandlemi. Vůbec jej nebudeme barvit polevou a do tělíčka opatrně napícháme plátky mandlí. V tomto případě by měli být ježci trošku větší, ať se tam jednotlivé plátky dají dobře nabodnout.

Vánoční ježci by se měli připravit pár dní před Vánoci a pokud do nich použijete žloutek, tak je pak i urychleně snězte, ať se nezkazí.

Zdroj:nepecenecukrovi