Všechna témata týkající se dětí v nás vyvolávají živé emoce. A lidé často zaujímají extrémní postoje – zcela ospravedlňují nebo strašně obviňují. Ale každá sociální situace je kombinací řady důvodů. Je důležité pochopit, že rodiče nasadili dítě na pohanku a mučili ho, protože to považovali za normální. A samotné dítě to považovalo za normální. To znamená, že jim nikdo nevysvětlil, že násilí je špatné. Rodičovství selhalo na základní úrovni. Neslyšeli ve společnosti kolem sebe vysvětlení, že člověk nemá ubližovat druhým lidem. A s největší pravděpodobností jim naopak okolí říkalo, že bití dítěte je norma. A dítě také nechápalo, že není normální, když je proti němu použito násilí. V

e škole mu to nevysvětlili. Psychologové s dětmi nepracují. Nikdo nekontroluje, jak se s dítětem v rodině zachází. A lidé kolem – to nevěděli? Příbuzní, přátelé rodičů, přátelé dítěte na dvoře, škola? Slyšel už někdo o trestu? já tomu nevěřím. Nikdo ale rodiče a dítě neosvětlil, nikdo si nestěžoval na kontrolu. Nyní chápeme, že chyba je na obou rodičích a společnosti. Kdo bude nakonec potrestán? Například matka byla poslána na 1,5 roku do kolonie. Až se odtamtud dostane, bude muset vychovávat dítě bez otce. Kde může získat práci? Jak provádíme rehabilitaci vězněných? Vrátí se z kolonie s vědomím nepřijatelnosti násilí, nebo naopak s kriminálními pojmy?

Zároveň se z jejího příjmu strhne část peněz na účet dítěte (pokuta). To znamená, že se jí zlomí život a s největší pravděpodobností bude vinit dítě. Jaký z toho bude výsledek? Je to tak, život dítěte bude ještě horší. A celá rodina je zničená. Násilí na dětech musí být zastaveno a potrestáno. V první řadě to musíme předvídat. Je nutné uvést do povědomí veřejnosti jasný příběh o nepřípustnosti násilí. Že všichni máme práva a v případě porušení našich práv musíme okamžitě kontaktovat příslušný vládní úřad. A hlavně by se tato práce měla dělat s dětmi dobře, aby každý přesně znal linky důvěry a věděl, kam se obrátit, pokud je šikanován rodiči nebo ve škole. A ke všemu ostatnímu musíme náš vězeňský systém proměnit v nápravný, nikoli trestající.

Zdroj:bk55.ru