Když její syn dostal dopis od cizího člověka. Byl šokovaný.

V dopise stálo:

„Milý Johnny, chtěla jsem, abys věděl, jak moc si naše rodina tvé matky vážila. Každý Štědrý den k nám tvoje matka chodila převlečená za paní Clausovou a dávala dětem vánoční dárky, které jsme si nemohli dovolit.

Přinesla boty, oblečení, hračky a spoustu sladkostí“. „Vím, že se ti po dětech stýská, a nám také. Měli jsme ji rádi a chtěli jsme, aby jsi věděl co pro nás udělala‘. John nemohl zadržet slzy, když četl tato laskavá slova své matce. Uvědomil si, že jeho matka připravila Vánoce nejen pro svou vlastní rodinu, ale také pro tuto rodinu, kterou John nikdy nepoznal.

Netuší, kde se s nimi matka seznámila a proč tak lpěla na tom, aby i oni měli krásné Vánoce. Proč jim neřekla, kam chodí. Možná se báli kritiky za to, že tráví Štědrý večer s jinými členy rodiny. Těžko říct. Je však jasné, že tuto charitativní činnost nedělala proto, aby byla vzata do nebe. Vánoční mise byla tajemstvím.

O mnoho let později John sepsal tento příběh jako povídku a poslal ji do nakladatelství. Byla vybrána do série vánočních povídek. V Americe sborníky těchto povídek vycházejí pravidelně a jsou čtenáři velmi oblíbené. Bylo by pěkné, kdyby každý myslel i na někoho potřebného, obzvlášť v období Vánoc. Dobrý skutek tak zůstane v srdci odměněných navždy.