„Kočičí hřbet“

Účinek: odstraňuje bolesti zad a obnovuje polohu obratlů.

Cvičení: Posaďte se rovně, ruce položte na kolena. Nádech − hruď vystrčte dopředu. Napřimte se a tlačte lopatky k sobě. Výdech – nahrbte záda a protáhněte hlavu ke kolenům, ramena tlačte dopředu.

Opakujte 8×.

„Motýlí křídla“

Účinek: obnovení správné polohy páteře.

Cvičení: Posaďte se na okraj židle. Záda držte rovná a nohy přitiskněte k podlaze. Sepněte ruce za hlavou a roztáhněte lokty co nejvíce do stran.

Při nádechu roztáhněte ruce a vystrčte hrudník dopředu. Při výdechu se musíte vrátit do výchozí polohy a prohnout se. Měli byste cítit svaly, ale nemělo by vás to bolet.

Opakujte 5×.

„Smyčka“

Účinek: snižuje bolest v bederní části, zlepšuje činnost žaludku.

Cvičení: sedněte si na židli tak, aby se vaše nohy dotýkaly podlahy. Sedněte si rovně, otočte ramena na jednu stranu a snažte se zůstat v této poloze bez sebemenšího pohnutí. Vydržte tak 30 sekund a vykonejte pět 5 dýchacích cyklů.

Opakujte 3× na každou stranu.

„Baletka“

Účinek: posiluje krevní oběh po dlouhém sezení, protahuje boční svaly a svaly hrudního koše.

Cvičení: Sedněte si na židli. Záda držte vzpřímená a tělo nehybné. Jednou rukou uchopte okraj židle. Zvedněte druhou ruku a naklánějte ji na stranu, až ucítíte, jak se svaly natahují.
Opakujte 10× na každou stranu.

„Pták“

Účinek: uvolňuje unavené nohy, protahuje svaly zad a bederní části.

Cvičení: posaďte se na židli s vyšší opěrkou. Položte pravý kotník na levé koleno. Předklánějte celé tělo a snažte se, aby se břicho dotýkalo stehna. Měli byste pociťovat, jak se vám „rozpíná“ hrudník. Vydržte v této poloze 30 sekund.

Opakujte 8×.

Odborníci se domnívají, že chůze je vynikajícím prostředkem k prevenci bolestí zad.

V tomto případě je fyziologická norma člověka 10 tisíc kroků za den. Můžete si počítat kroky pomocí programu, který si snadno nainstalujete do mobilního telefonu.

Dalším účinným prostředkem k prevenci bolestí páteře je plavání. Nezapomeňte, že nejlepších výsledků lze dosáhnout při plavání naznak.