Cviky pro léčbu hypertonie

Cvik „Metronom“
Spočívá v postupné fixaci krku postupně na levé a pak na pravé straně, vždy po dobu 10 vteřin.

Cvik „Pružina“
Na 10 vteřin zatlač bradu směrem k sobě, poté na 10 vteřin vytáhni nahoru co nejvíce to jde. Několikrát zopakuj.

Cvik „Stesk“
Polož hlavu na levé rameno na 10 vteřin, poté na druhé rameno opět na 10 vteřin.

Cvik „Pohled do nebe“
Otoč krkem do strany co nejvíc to jde a 10 vteřin tak zůstaň. Postupně střídej levou a pravou stranu. Dodržuj interval 10 vteřin.

Cvik Rámeček“
Polož levou ruku na pravé rameno a hlavu otoč doleva. Zafixuj pozici těla po dobu 10 vteřin. Stejné opakuj na druhou stranu.

Cvik „Fakír“
Spoj ruce nad hlavou dlaněmi k sobě, prsty směřují nahoru. Každých 10 vteřin otáčej hlavou postupně na levou a pak na pravou stranu.

Cvik „Letadlo“
Roztáhni ruce do stran. Dej pozor, aby nebyly v loktech ohnuté. Každých 10 vteřin dej ruce na okamžik dolů, aby si odpočinuly. Poté cvik opakuj.

Cvik „Volavka“
Maximálně se vytáhni bradou směrem nahoru, ruce směřují dolů. Každých 10 vteřin se vracej do výchozí pozice, ale pouze na 1–2 vteřiny, ne déle.

Cvik „Strom“
Zvedni ruce nad hlavu tak, aby dlaně směřovaly ke stropu a prsty levé a pravé ruky se zlehka dotýkaly. Každých 10 vteřin dej ruce na okamžik dolů a poté opět cvik opakuj.

Krční gymnastika končí dvěma protahovacími cviky. Na techniku jejich správného provádění se raději podívej v krátkém videu, aby byly cviky již od začátku prováděny správně.

https://www.youtube.com/watch?v=qT4jZmeXw0U

Daný gymnastický komplex normalizuje zásobování mozku krví, což snižuje pravděpodobnost mrtvice. Spasmy zmizí, krk a ramena budou uvolněnější. Lidé s vážnými onemocněními páteře a krku by se o vhodnosti provádění dané gymnastiky měli poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Sdílej tento užitečný odkaz na sociálních sítích, ať se co nejvíce lidí dozví, jak řešit problémy se zdravím zdarma a bezpečně.