Vrozená imunita přece nemá žádnou paměť. Tento systém těla nerozpozná patogen, se kterým se již setkal, a nezíská „zbraně“ namířené výhradně proti němu. Přinejmenším si to myslí téměř všichni imunologové. 

Pokud vrozená imunita selže, vstupuje do bitvy získaný imunitní systém. Jeho hlavní zbraní jsou protilátky. Jedná se o velké molekuly bílkovin, které napadají a blokují patogen.

Pokud se organismus poprvé setká s tímto patogenem, ještě neví, která zbraň je proti němu účinná. Potom začíná skutečný přirozený výběr mezi buňkami, které produkují protilátky. Nakonec naše tělo „odstraní“ plemeno buněk, které produkují požadované bílkoviny.

Tělo po určitou dobu po porážce infekce produkuje protilátky, ale nakonec s tím přestane. Nemůžete neustále střílet ve směru, z něhož kdysi přišel nepřítel.

Náš imunitní systém si však pamatuje, které protilátky byly účinné proti danému patogenu. K tomu má speciální buňky, které se nazývají T-buňky paměti.

Když se tělo znovu setká se stejnou infekcí, imunitní systém získá z archivů informace o tom, jaké zbraně lze použít k potlačení invaze útočníků, a okamžitě začne vytvářet potřebné protilátky. Osoba proto s největší pravděpodobností nebude nemocná ani nebude trpět mírnou nemocí. Takto funguje získaná imunita.

Zdroj:vesti.ru