The Times později téhož roku publikovaly článek o Elanově případu, ve kterém napsaly: „Jeden z nejneuvěřitelnějších, nevysvětlitelných fyziologických jevů, jaký kdy nastal.“

To je to, co skutečně udělalo Ellen populární a přilákalo i lidi ze zahraničí, aby viděli spící dívku . Kromě toho, že za ni darovali peníze, začali také platit nemalé částky za malé pramínky Eleniných vlasů. Jelikož rodina byla velká a příjmy malé, rodiče některé žádosti přijali a brzy se začalo proslýchat, že docela zbohatli.

To vedlo k federálnímu vyšetřování, protože místní policie si myslela, že na nebohé dívce vydělává. Na druhou stranu rodiče zmínili, že nikdy nikoho o peníze nežádali a že lidé darovali z vlastní vůle.

Všichni se divili, jak je ta holčička ještě naživu poté, co měsíce nic nejedla a nepila? Matka ji tedy malou konvičkou krmila kaší, mlékem a vínem s cukrem. Po roce se dívce zablokovala čelist a poté ji matka začala krmit malou mezerou, kde dívce chyběl jeden zub.

Bohužel v roce 1880 zemřela matka Eleny na náhlý infarkt . Na základě toho, co lékaři zjistili, neustálý stres a psychické problémy způsobené zdánlivě nikdy nekončícím stavem její dcery způsobily její nadměrnou úzkost a následně infarkt-

Velké probuzení

Pouhých 5 měsíců po smrti své matky se Ellen probudila po dlouhých devíti letech spánku . Usnula v 11 a probudila se ve 22! Nepochopitelně, právě když usnula, probudila se na Silvestra roku 1880. Druhý den – 1. ledna 1881 – se noviny zbláznily! Celý svět věděl – i když všichni ztratili naději, spící dívka z Tourville se probudila!

Obklopena bratry a sestrami, které sotva poznala, Ellen obdržela smutnou zprávu, že oba její rodiče zemřeli . Jak se dalo čekat, Ellen byla v šoku! Řekla, že se jí nic nezdálo, nebo alespoň – že si to nepamatuje. Usnula jako dívka, probudila se jako dívka. Trvalo jí čas, než vstřebala všechno, co se stalo, a zpracovala informace.

Mentálně bylo Ellen stále 11 let. Neměla příležitost získat nějaké vzdělání nebo všeobecné znalosti životní zkušeností. Byla to teta Grace, která souhlasila, že se o dívku postará a naučí ji o světě, ve kterém měla žít – a to rychle!

Většina peněz vybraných během přespání byla utracena, což znamená, že si Ellen musela vydělávat na živobytí navzdory všemu, co se stalo . Vyráběla korálkové náhrdelníky. O několik let později se provdala za farmáře z Readingu a porodila šest dětí.

Jak šel čas, zájem o Ellen začal slábnout a ona zmizela z veřejné scény. Je známo, že zemřela v roce 1901, ale jaký byl její život a zda ke konci neměla nějaké zdravotní problémy – není známo.

Čím Ellen vlastně trpěla?

Poté, co se Ellen v roce 1880 probudila, začal Dr. Gelneu uvažovat o zdravotních potížích, které by způsobily, že Ellen upadla do hlubokého spánku. Nekrolepsie neboli „ spavá nemoc“ byla poprvé definována v roce 1880.

Tento vzácný stav mozku způsobuje, že člověk náhle usne na dlouhou dobu. Narkolepsie je způsobena nedostatkem orexinu, což je chemický hypokretin v mozku, který nám pomáhá probudit se a zůstat vzhůru během dne.

Přestože narkolepsie nezpůsobuje dlouhodobé zdravotní problémy, může způsobit dlouhodobé psychické problémy těm, kteří velkou část života ztratí spánkem, jako v případě Ellen Sandler . Lékaři také zvažovali možnost, že Eleninu předčasnou smrt způsobila deprese kvůli ztrátě tolika let mládí.

Dodnes se přesně neví, co pacienty trpící narkolepsií probouzí, a neexistuje na to žádný lék. Většina informací v tomto článku je převzata z knihy „Spící dívka z Tourville“, kterou napsal Ronald Cohn Jesse Russell.