Kromě vyrážky na puchýřích, svědění, únavy a vysoké horečky však může mít onemocnění vážnější následky. Mezi závažné komplikace planých neštovic patří zápal plic, encefalitida (zánět mozku), syndrom toxického šoku, infekce kostí a kloubů a bakteriální infekce kůže.

Například po nakažení virem došlo k mrtvici u 11měsíčního dítěte ze Spojených států.

Podle informací zveřejněných v online časopise „ Journal of Pediatrics “ bylo dítě nakaženo bratry, kteří nebyli očkováni a několik měsíců před incidentem měli plané neštovice.

Pravá rukojeť a nohy přestaly poslouchat
Dítě, které nemělo žádné předchozí zdravotní problémy, bylo převezeno na pohotovost, když si matka všimla, že po spánku už jeho pravá ruka a nohy neposlouchají.

Dítě naštěstí přežilo, ale v budoucnu lékaři nevylučují, že u něj dojde k „všemožným neurologickým komplikacím“ nebo k druhé cévní mozkové příhodě, pokud „dojde k progresi arteriálního onemocnění,“ řekla doktorka Tina Tan, předsedkyně Americké akademie pediatrie a profesor pediatrie ze severozápadní univerzity (elitní soukromý výzkum americké univerzity, Illinois).

„Každý si myslí, že tato nemoc nepředstavuje žádné nebezpečí.“ Představuje to však řadu vážných komplikací, “vysvětlila v rozhovoru pro Today . „Ve skutečnosti virus plané neštovice napadá velké krevní cévy v mozku a způsobuje v nich zánět.“ Blokované krevní cévy snižují průtok krve do mozku, což může vést k mrtvici.

Vzhledem k tomu, že dítě bylo na očkování příliš malé (dítě nesmí mít méně než 1 rok), odborníci se domnívají, že jedinou věcí, která mohla zabránit nemoci chlapce, bylo očkování starších dětí.

Pokud chcete minimalizovat možná rizika, existuje pouze jeden účinný způsob – očkování. Stále více rodičů to však z různých důvodů opouští.

Školy a školky v 51 státech USA mají přísné požadavky na očkování. Odmítnutí jsou přijímána pouze na základě určitých náboženských a filozofických přesvědčení.

Zdroj:newsner.com