Musí se znovu učit chodit, a má psychické problémy

„Nikdo v nemocnici mi neřekl, jak vážná situace je. Teprve po několika dnech laboratorních testů se ukázalo, že sepsi způsobily bakterie v syrovém kuřecím mase. Můj stav se však opět zhoršil a musela jsem podstoupit operaci. Lékaři mi dávali desetiprocentní šanci na přežití, což znamenalo, že jsem musela mít zavedený drén a být na dialýze.

Sepse vzniká, když tělo přehnaně reaguje na infekci. Tato reakce způsobuje dramatické změny v těle a může být velmi nebezpečná a život ohrožující. Je velmi důležité, aby byla sepse včas odhalena a okamžitě léčena, zejména širokospektrými antibiotiky. Pokud se sepse neléčí, může přejít v septický šok, který se vyznačuje výrazným poklesem krevního tlaku a může vést k mrtvici, srdečnímu selhání, poruše funkce dalších orgánů a dokonce i ke smrti.

Tereza nakonec svůj boj se sepsí vyhrála. Musela se však znovu naučit chodit a trvalo jí téměř rok, než se zotavila. Nemoc bohužel ovlivnila i její psychický stav. Dodnes se musí potýkat s postseptickým syndromem, včetně posttraumatické stresové poruchy. Je však bojovník a snaží se pomáhat ostatním, kteří se po podobné diagnóze snaží znovu přizpůsobit svému životu. World Creativity také psal o případu ženy, která se dostala do septického šoku s podezřením na chřipku a později jí byly amputovány obě nohy.