3 # Váš cyklus se může během vašeho života měnit

Když už máte pocit, že se vaše menstruace stává předvídatelnou a pak najednou zažijete změnu, je to úplně normální.

Při první menstruaci mohou být cykly delší a v pubertě může trvat až 45 dní do další menstruace. S přibývajícím věkem se může zkracovat a zkracovat, až 21 dní.

Během hormonálních změn kolem menopauzy tělo produkuje stále méně estrogenu. Doba mezi dvěma menstruacemi se může zkrátit nebo prodloužit a krvácení se může zvýšit nebo snížit. Tato fáze může trvat až 10 let, než nastane menopauza.

Mohou nastat postupné změny, ale náhlé příhody jako nadměrné krvácení nebo ztráta menstruace již vyžadují lékařské vyšetření.

4 # Nejen tampony a vložky existují 

Máme mnohem více možností. Existuje menstruační kalíšek, který shromažďuje krev pod menstruací v pochvě. Existují menstruační kalhotky, které můžete nosit na jednodušší dny nebo s tamponem na silnější dny. Kromě toho existují také omyvatelné intimní vložky v zelených internetových obchodech. Tato řešení jsou nejen ekologická, ale také ekonomická.


5 # PMS je stále záhadou

PMS neboli permenstruační syndrom začíná 1 nebo 2 týdny před menstruací. Vyznačuje se tím, že se na kůži objevují pupínky, nadýmání, pomalost a boj s výkyvy nálad.

Každá žena je jiná, ale pro mnohé je PMS součástí jejich života, ani neví, jaké to bez něj může být. Co to způsobuje, si nejsou jisti ani lékaři, ale za nejpravděpodobnější považují výkyvy hormonů, které jsou spojeny s chemickými změnami v mozku.

Dostaví-li se i menstruace, může dále zesílit a mohou být doprovázeny křečemi, bolestmi hlavy a zad, což může ovlivnit i denní režim. Určité změny životního stylu mohou pomoci zmírnit PMS. Vyplatí se strávit 30 minut denně cvičením, spát 7-8 hodin denně, přestat kouřit, omezit příjem soli, kofeinu, cukru a alkoholu.


Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte jej sdílet se svými přáteli!

Zdroj:kolizhanka.com