Horečka Lassa je v mnoha ohledech podobná koronaviru. Taková podobnost je například v tom, že a

mnoho lidí infikovaných virem prochází nemocí asymptomaticky, ale nemají takové štěstí, obvykle si stěžují na horečku, celkovou slabost, bolest hlavy, nevolnost, bolest svalů a kostí a otok obličeje.

U pacientů se však následně může vyvinout zánět spojivek a vnitřní krvácení s jasnými známkami krvácení z úst a / nebo gastrointestinálního traktu.

Přibližně čtvrtina lidí, kteří virus přežili, také trpí ztrátou sluchu (jejich stav se v téměř polovině případů do tří měsíců poněkud zlepší, ale během rekonvalescence může dojít i k dočasnému vypadávání vlasů a poruchám chůze).

Chytit virus je poměrně snadné.

Není nutné přijít do přímého kontaktu s infikovanými zvířaty, protože horečku Lassa lze šířit dotykem předmětů nebo potravin kontaminovaných močí nebo výkaly hlodavců.

A přestože se virus obvykle šíří krysami, šíří se také z člověka na člověka.Inzerát

Přesná čísla zatím nejsou k dispozici, podle nejnovějších odhadů je v severní Africe každoročně infikováno 100 až 300 000 lidí a téměř 5 000 úmrtí.

V současné době neexistuje žádná vakcína proti této chorobě.

Ještě v roce 2017 pojmenovala mezinárodní organizace odpovědná za budoucí epidemie Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) tři nebezpečné viry, u kterých uvedly, že by se měly na vývoj vakcín připravit co nejdříve.

Tyto tři nemoci byly koronavirus, virus Nipah a horečka Lassa.

zdroj:promotions.hu