ZPOMALUJTE SVŮJ POHYB

Pokud se vám pes při běhu postaví do cesty, okamžitě snižte rychlost. Pomalu se otočte na druhou stranu a pokračujte v pomalém pohybu, sledujte psa periferním viděním. Správné by také bylo zastavit se, zůstat nehybný a uvolnit ruce podél těla. Vyhnete se tak pozornosti zvířete.

NEDÍVEJTE SE ZVÍŘETI DO OČÍ

Přímý oční kontakt se psem může zvýšit jeho agresivitu. Zvíře takový pohled vnímá jako hrozbu, a proto zaútočí jako první. Pes by měl být držen ve vašem zorném poli a dívat se na něj ze strany. Pak si uvědomí, že nejste hrozbou a nejspíš kolem vás jen projdou.

ZABAVTE HO

V takové situaci pomůže jakákoliv věc, která bude po ruce. Dejte svému psovi botu, láhev nebo batoh – cokoliv, co může žvýkat. Zatímco je zvíře obsazeno, můžete se pomalu vzdálit a vyhnout se následkům.

VYDEJTE ZVÍŘETI PŘÍKAZ

Pokud pes nadále projevuje agresivitu, otočte se k němu čelem, stále se dívejte mírně do strany a povelte mu, aby šel. Je důležité, aby váš hlas byl v tu chvíli sebevědomý a autoritativní, ale v žádném případě ne výhružný a křičící.

Efektivní povely jsou: „Ne!“ a „Zpět!“ – vyslovované s bezpečnou intonací. Poté, co je pes uslyší, ucítí vaši sílu, vyděsí se a uhne stranou.