Listy amarantu jsou bohaté na vitamín C, karotin, flavonoidy, soli vápníku, vápník, zinek a mangan. Úspěšně se používají při léčbě pankreatitidy, gastritidy, cukrovky, nádorových onemocnění, onemocnění ledvin a jater.

Svou chutí připomínají listy špenát. Co se dá z listů amarantu připravit? Polévky, různé saláty, kompoty, čaje, sirupy, náplně do koláčů a palačinek. Vše výborné a neuvěřitelně chutné!

Olej amarantu je zdrojem skvalenu, mocného antioxidantu. Teprve nedávno vědci zjistili, že skvalen je obsažen také v lidské kůži. Olej amarantu zázračně obnovuje lidskou pokožku, hojí rány, je možné ho užívat zevně i přidávat do jídla.

Ekzémy, plísňová onemocnění, kožní infekce – vše toto dokáže vyléčit vzácný amarantový olej.

Extrakty a odvary z amarantu dokáží zastavit krev při drobných poraněních, léčí játra a srdce, žaludeční a střevní infekce. Extrakt rostliny se využívá také při problémech s udržením moči u dětí.

Šťávu z amarantu smíchanou s nadrcenou zelenou částí této rostliny lze používat jako pleťovou vodu, masku na obličej nebo balzám a kondicionér na vlasy. Biologicky aktivní látky kladně působí na lidskou pokožku, omlazují, dodávají vlasům lesk a elasticitu. A řeklo by se obyčejný plevel!

Amarantová mouka se vyrábí ze semen amarantu. Neobsahuje lepek, proto se z ní vyrábí velice zdraví prospěšné výrobky! Mouka amarantu napomáhá snížení cukru v krvi, při hubnutí, má kladný vliv na funkci žaludečního a střevního traktu.

Zázračná rostlina! Chtěla bych toho o ní napsat ještě tolik! Ale všechno mé nadšení se nevejde do jednoho článku … Pokud tě informace zaujaly, napiš mi do komentářů, o čem se mám rozepsat podrobněji!

Amarant se dá pěstovat také v domácích podmínkách na okenním parapetu. O způsobu jeho pěstování také brzo napíši.

Přeji ti pevné zdraví! Pošli užitečné informace o amarantu dál, tato rostlina má nezaslouženě pověst plevele. A já jsem pro spravedlnost!