Nemoc mohla být úspěšně léčena dokonce i v pozdějších letech, a to až do okamžiku, kdy došlo k nevratnému poškození. Nicméně rodiče Mariah byli mormonští fundamentalisté (směr odvozený z křesťanství), kteří žili v severním Idahu v 90. letech 20. století a odmítli vést své děti k lékařům, protože věřili, že nemoci lze vyléčit vírou a mocí modlitby.

Když se Mariahin stav zhoršil, rodiče se za ni modlili a používali alternativní medicínu; než před dvěma lety odešla z domova, neměla rodné číslo ani rodný list. Sama byla touto skutečností po odchodu z domova šokována a dále ji překvapilo, o jaké možnosti byla v přísné náboženské komunitě připravena a jak často děti jako ona přicházejí kvůli extremistickému přesvědčení o život.

I když Mariah pravidelně navštěvuje různé lékaře a odborníky, nic jiného než riskantní operace už jí s jejím onemocněním nepomůže. Proto se rozhodla, že upozorní na tento problém nejen v Idahu, ale i v jiných částech světa. Zasazuje se o práva dětí, jako byla ona sama, a snaží se zajistit, aby jim byla poskytnuta pomoc včas. Navzdory tomu, že se snaží odpustit svým rodičům, často si přeje, aby byli potrestáni za to, jak jí zničili život.