Pokud si kupujete oregánový olej, je důležité, aby měl původní španělský původ (Thymus capitatus) a obsahoval nejméně 70% obsahu. Jednou z nejdůležitějších vlastností oregánového oleje je, že na rozdíl od antibiotik nemá žádné škodlivé vedlejší účinky. Vyživuje tělo a nekonzumuje živiny.

Staří indičtí mniši věří, že: cibule, česnek a zázvor jsou tři kořeny života. Bazalka, kopr a oregano (targrass) jsou tři bylinky života.

Doporučuje se pro vnitřní použití při nachlazení a chřipce, onemocněních dutin, bolesti v krku, bronchitidě, pneumonii, stimulaci imunitního systému, dásňového infekcích a bolestech zubů, zažívacích potížích (žaludeční nevolnost, poruchy trávení, špatné trávení, hladiny),

Vnější : plísně nohou a nehtů, vykloubení mezi prsty, bolest za studena, pásový opar a ekzémy, lupy vlasů, akné, hnisavé pupínky, svědění kůže, bolesti kloubů, bodnutí hmyzem, odřeniny.

Vždy se vyhýbejte kontaktu s očima nebo pohlavními orgány.

Použití: zevně 10 – 20 kapek denně na potírání, vnitřně 3 – 5 krát denně občas 5 kapek do mléka, smíchané se šťávou nebo nakapala na cukr.

Těhotné a kojící matky by se měly vyhnout jeho použití.

Oregánový olej je možné vyrobit i doma jako macerát. Vložte listí rostliny do nežlkavého oleje nebo tuku. Čím více oregana do ní vložíme, tím silnější bude macerát. Krátce zahřejte na 30-40 stupňů a dozrievajte ho na teplém a slunném místě dalších 14-20 dní.

Dá se koupit i jako éterický olej v 10 – 50 ml lahvích. Je to koncentrovaný extrakt, proto jej zředit. Vkládejte 10-15 kapek asi do půl decilitru neutrálního oleje (kuchyňský olej), 2 – 4 krát denně, podle infekce. Funguje dobře s Majoránová olejem.

Zdroj:filantropikum.com