Obezita, únava, cholesterol a deprese

Kromě nebo dokonce před viditelnými příznaky se mohou objevit různé příznaky, které mohou naznačovat onemocnění štítné žlázy.

1.Únava nebo nespavost  V případě hypotyreózy je častým příznakem, že i po 8-10 hodinách spánku denně vstáváme z postele unavení a slabí a tento stav nás provází celý den.

Při přepracovanosti může být příčinou denní únavy opačná, noční nespavost.

2. Změny hmotnosti  Regulací metabolismu ovlivňuje abnormální činnost štítné žlázy i naši tělesnou hmotnost. Nedostatečná funkce může vést k obezitě a nadměrná aktivita může způsobit ztrátu hmotnosti. 3. Změny nálad  Nervozita, deprese nebo stále častější příznak dnešní doby, panická porucha, se může objevit i v důsledku abnormální funkce štítné žlázy.



4. Varovným signálem může být i vysoký cholesterol.

Dysfunkce štítné žlázy může naznačovat, pokud se hodnoty nesnižují pravidelným cvičením nebo dietou. V případě nadměrné aktivity se může objevit nízká hladina cholesterolu.

5.Rodinné dědictví

Důležitou roli při vzniku onemocnění štítné žlázy hraje také dědičná predispozice. Pokud jste již takový problém v rodině měli, věnujte velkou pozornost včasnému odhalení příznaků!

6. Menstruační problémy a problémy s plodností

Silnější, prodloužená menstruace může naznačovat hypotyreózu, zatímco méně časté krvácení může znamenat delší aktivitu cyklu. Často je neplodnost způsobena také problémem se štítnou žlázou.

7. Střevní potíže

Průjem a syndrom dráždivého tračníku mohou být způsobeny i zvýšenou činností štítné žlázy, zácpa může být také způsobena nedostatečnou funkcí.

8. Problémy s vlasy a pokožkou

Nemoci štítné žlázy mohou také způsobit několik změn ve stavu vlasů a pokožky. Častou stížností je vypadávání vlasů, suché a fragmentované. Pokožka může být i sušší a drsnější. 9. Napětí krku


V důsledku zvětšení štítné žlázy tlačí jak na průdušnici, tak na jícen, což může vést k potížím s polykáním a dýcháním. Může se také objevit periodický chrapot.

10. Bolesti svalů a kloubů

Kromě bolesti svalů a kloubů lze onemocnění štítné žlázy označovat jako tzv také příznaky syndromu karpálního tunelu: znecitlivění starých, ukazováčků a prostředníčků v určitých intervalech.

Zastavte to včas!

Struma je v maďarské populaci častější než pět procent. V závislosti na jedinci, pokud není jiná příčina zvětšení štítné žlázy, lze strumu dobře léčit suplementací jódu. V takových případech se obvykle doporučuje nepřetržitý příjem jódu zpočátku ve vyšší dávce a poté v nižší dávce po odeznění příznaků. Před použitím je však vždy nutné zjistit příčiny a hodnoty hormonů štítné žlázy. Nepřiměřený příjem jódu může také způsobit mnoho problémů, záněty, sníženou a zvýšenou funkci štítné žlázy. V případě hypertyreózy nebo autoimunitní tyreoiditidy suplementace jódem pouze zhoršuje příznaky.

Zdroj:endokrinkozpont.hu