Nenápadná zelená rostlinka, která se těší popularitě zejména v posledním období. Není se čemu divit, rostlina s lidovým názvem rýmovník je v interiéru skutečně velmi prospěšná. Osvěžuje vzduch, prospívá dýchacím cestám a zaplaší mouchy a komáři. Její pronikavá vůně působí relaxačně a na unavenou a vystresované psychiku je hotovým balzámem. Mně ji dal před lety soused – pár řízků jsem nechala zakořenit ve vodě a krásně mi zakořenila. Teď ji mám v každém pokoji a rozdávám po celé rodině. Takže nemusíte kupovat novou rostlinu , zeptejte se, zda ji nemá někdo ve vašem okolí. Stačí vám pár odřezků a máte nové rostliny.

Použití rýmovníku – čaj nebo sirup

Pro léčivé účinky se používají nadzemní části rostliny – stonky a listy. Listy mohou být konzumovány syrové (například na chlebu s máslem) nebo i vařené (čaj, nebo nasekané do omáček či polévek). Právě z listů se nejčastěji připravuje sirup nebo čaj.

Kromě toho, že se rýmovník používá jako léčivá bylinka, jedná se také o rostlinu, která se pěstuje i pro svou atraktivitu – jako okrasná rostliny.

Nejznámější použití bylinky je při nachlazení, nejedná se ale o jediný způsob využití. Rostlina ale může působit také jako repelent, protože jeho aromatická vůně odpuzuje hmyz. Sušené a rozdrobené lístky lze použít i jako koření na maso nebo do polévek. Pro léčbu nachlazení si můžete z rýmovníku připravit čaj. Na rýmu stačí vdechovat vůni drcených listů. Avšak rýmovník můžete používat také na rány, při použití v pokrmech nebo čajích vám také zlepší trávení.

Pokračování na další straně