Kardiovaskulární onemocnění si u nás vedle zhoubných onemocnění vyžádají nejvíce životů. Každý rok prohraje boj se zdravotními problémy tohoto druhu asi 50 000 lidí, což je alarmující stav! Proto je velmi důležité, jak si vybereme srdce, jeden z našich nejdůležitějších životně důležitých orgánů. Kardiolog Nebojša Tasić prozrazuje, co ho dělá šťastným, a zdůrazňuje, že klíčovým faktorem jsou emoce.

  • Svému srdci věnujeme málo pozornosti a nejvíce mu škodíme tím, že nepřemýšlíme o tom, jak žijeme. Nejraději má úsměv, lásku, zdravé jídlo, pohybovou aktivitu. Každý z nás má zodpovědnost sám za sebe, a pak i za ostatní,“ řekl lékař.

Je již dobře známo, že stres je hlavním motorem všech nemocí , ale stejně důležité jsou pocity.

  • Všechny emoce silně ovlivňují naše srdce, od krásných po ošklivé a stres je hlavním spouštěčem mnoha nemocí. V těle se nachází celá soustava nervů vycházejících z mozku a míchy, které jsou napojeny přímo na srdce a které dokážou ve stavech vzrušení urychlit jeho práci a také zvýšit krevní tlak. Ale nejen emoce, ale i další vlivy, jako je vystavení nízkým a vysokým teplotám, mohou ovlivnit práci srdce – vysvětlil doktor.

Zdůraznil, že srdce může plakat a být smutné. Navíc se na něm nejvíce odráží smutek a vztek, takže se může stát:

Pokračování na další strně