4. Trvalá a nevysvětlitelná bolest

Četné bolesti jsou možné a často nejsou důvodem k obavám. Pokud však máte bolesti celé dny, je čas na podrobnější testy.

Pokud trpíte přetrvávajícími bolestmi hlavy, pravděpodobně nemáte rakovinu, ale měli byste si nechat udělat určité mozkové testy, abyste vyloučili jakékoli pochybnosti. Neustálá bolest plic může být známkou rakoviny plic a bolest břicha může být rakovinou vaječníků. Samozřejmě, pokud jde o trvalý stav, který se často opakuje, říkají lékaři.

5. Změna vzhledu krtků

Každá změna znaménka samozřejmě není melanom, ale i tak by každá větší změna měla být doprovázena vyšetřením dermatologem, který odstraní jakékoli pochybnosti. Krtci je třeba mít pod kontrolou.

6. Náhlé hubnutí

Pokud jste zaznamenali velký úbytek na váze, ale výrazně jste nezměnili jídelníček ani pohybovou rutinu, je určitě něco špatně. Například vaše štítná žláza může být nadměrně aktivní.

7. Vzhled hrudky

Růst a jakákoli bulka na těle je důvodem k návštěvě lékaře. I když se může jednat o obyčejnou cystu, která se běžně odstraňuje, existuje oprávněná obava ze zhoubného nádoru, jehož včasné odhalení může být životně důležité.

8. Porucha menstruačního cyklu

Ať už se jedná o absenci krvácení nebo zvýšenou krvácivost, okamžitě kontaktujte svého gynekologa. Nepravidelnosti cyklu mohou ukazovat na syndrom polycystických ovarií, různé záněty, ale i zhoubná onemocnění.