1. Aspartam

Pokud je u produktu uvedeno Equal nebo NutraSweet, nechte jej na poličce v supermarketu. Jedná se o chemické sladidlo plné fenylalaninu. Fenylalanin je neurotoxin, o kterém se mnozí domnívají, že může ovlivnit mozkové funkce, vyvolat změny chování u dospělých a dokonce způsobit mentální retardaci u novorozenců, pokud potraviny, které jej obsahují, konzumují těhotné matky během těhotenství. A pokud to pro vás nestačí, pak vedlejší účinky zahrnují také bolesti hlavy, křeče, menstruační nepravidelnosti a trávení.

2. BHA a BHT

Tyto dvě podobné chemikálie se používají k zabránění žluknutí hotových výrobků obsahujících ropu. Zdálo by se, že užitečné látky … ale pouze oni jsou známými karcinogeny, které během laboratorních studií způsobují rakovinu u potkanů, myší a křečků. Vyhněte se BHA a BHT jako mor.

3. Potravinové barvy

Byly vytvořeny, aby učinily jídlo přitažlivějším, ale jako každá medaile mají i druhou, ošklivější stránku – tyto zářivé karamelové barvy se vyrábějí za použití průmyslových rozpouštědel a karcinogenů. Červené barvivo č. 3 je tedy spojeno s růstem nádorů a červené barvivo č. 40 a žluté barvivo č. 6 – s agresivním chováním a nedostatečnou kontrolou u dětí. Zůstaňte co nejdál.

4. Hydrolyzovaný rostlinný protein

Hydrolyzovaný rostlinný protein je chemicky upravená bílkovinová látka, která zvyšuje chuť, podobně jako glutamát sodný, ale s euphonóznějším názvem. Problém hydrolyzovaného rostlinného proteinu spočívá v tom, že v něm skrytý glutamát sodný je stále zodpovědný za jeho vlastnosti zvyšující chuť. A to znamená, že jeho konzumací získáte vše, co je spojeno s tímto velmi glutamátem sodným: bolesti hlavy, migrény, srdeční problémy atd. Dva další bratři glutamátu sodného, ​​kterým je třeba se vyhnout, jsou autolyzovaný kvasnicový extrakt a hydrolyzovaný kvasnicový extrakt. Tyto látky mohou také u vnímavých lidí způsobit zdravotní potíže.

5. Parabeny

Parabeny jsou chemické konzervační látky, které se nejčastěji nacházejí v kosmetice, ale bohužel nejen v kosmetice. Mohou být také nalezeny v mnoha pečiva – chleby, koláče, koláče, pečivo, cereálie a dokonce i některá zpracovaná masa. Byly vytvořeny s cílem potlačit růst plísní, ale nedávné laboratorní studie ukazují, že parabeny v potravinách mohou hrát významnou roli při hormonálních problémech u žen, jako je rakovina prsu, a při snižování hladiny testosteronu u mužů. Nepřibližovat se.

6. Částečně hydrogenovaný olej

Částečně hydrogenovaný olej a trans-tuky jsou v podstatě totéž. Většina lidí nechápe, že zákon umožňuje označení produktu „0 g trans-tuku“, pokud produkt obsahuje méně než půl gramu trans-tuků na porci. Takže pokud uvidíte takovou nálepku, nevěřte jí. Tečka. Ano, samozřejmě, tato látka snižuje pravděpodobnost, že se hotový produkt pokazí, ale zároveň ucpává vaše tepny, zvyšuje hladinu špatného cholesterolu v těle a snižuje hladinu dobrého cholesterolu. Potřebuješ to?

7. Dusitany

Pokud se maso před prodejem s ničím nezpracovává, ale brzy se zhorší a začne vypadat mimořádně nechutně. Přidejte k tomu ale trochu dusitanu, vložte ho do ledničky – a bude „žít“ mnohem déle a bude vypadat mnohem lépe. Co se vám ale stane, když k masu dostanete pořádnou dávku dusitanů? Nejenže způsobují bolesti hlavy a alergické reakce, ale jak ukazují nedávné studie, představují riziko maligních nádorů.

I když vám doporučuji úplně se vyhýbat konzumaci dusitanů, pokud se mu nemůžete vyhnout, začněte s jídlem s antioxidanty – vitamíny C a E, které vám pomohou chránit tělo. (Poznámka: Přírodní dusitany, které se v některých druzích zeleniny vyskytují, nezpůsobují zdravotní problémy, takže se nebojte – zelenina vám nijak neublíží!)

Zdroj:Fithacker