1. Co dělat, když je vztah v krizi?

„Pamatuj, že nejlepší vztah je ten, ve kterém vaše vzájemná láska převyšuje vaše vzájemné potřeby.“

Dalajláma věří, že dříve nebo později se může ve vztazích objevit určité „podráždění“. Každá maličkost, i ta, které si dříve nikdo nevšiml, vás začne otravovat. Co bývalo sladké, nyní působí děsivě a znervózňuje vás. Pokud jsou vaše pocity způsobeny závislostí na někom, šťastnými vás to neudělá. Láska a touha být blízko by měly být vzájemné. Každý je povolán milovat a nevykořisťovat druhé. Myslete na to, až budete hodnotit své vztahy.

  1. Co dělat, když vůbec nemůžete najít toho pravého a propadáte zoufalství?

„Jedno tibetské přísloví říká: ‚Tragédie by měla být použita jako zdroj síly‘. Bez ohledu na druh utrpení, závažnost bolestivé zkušenosti, pokud ztratíme naději, ztroskotáme.“

Když jste se svými volbami udělali několik chyb a zdá se vám, že každý další krok je neúspěšný, je čas podívat se hlouběji do sebe. Nejprve si uvědomte, zda jste skutečně definovali, co chcete. Neřiďte se tím, co od vás očekávají ostatní, ale tím, co táhne vaši duši. Dalajlamovým poselstvím je, že nasloucháme svému srdci a že je důležité pochopit, že štěstí je pouze důsledkem našich činů a činů.

Neztrácejte víru v lásku, rozvíjejte lásku k sobě – a pak se ta láska znásobí!