Na pohřbu se truchlící vdova chovala velmi zvláště. Neustále obcházel rakev a kolem krku si ovinul šátek, který se ke zbytku pohřebních šatů vůbec nehodil. Shue naproti tomu trval na tom, aby na něm zůstal; tvrdil, že to byl oblíbený jeho manželky. Podložil hlavu mrtvoly také polštářem. Lidé byli divní, ale neřekli to; který, jak víte, truchlí nad svými mrtvými. Kovář byl každopádně váženým členem komunity. Nikdo nic netušil.

Až na Elvinu matku.

Mary Jane Heaster nikdy neměla ráda svého zetě. Byl přesvědčen, že kovář zabil jeho dceru. Modlil se za Elvu několik týdnů. Pak byly modlitby náhle vyslyšeny.

Heaster tvrdila, že její dcera se objevila ve svém snu čtyři noci po sobě, aby jí řekla, co se vlastně stalo. Jak řekla, duše její dcery najednou převzala ze zářícího bodu lidskou podobu a místnost zchladla. Elvin duch se své matce přiznal, že Shue byla krutě týrána a jednou v noci jí zlomila krk, protože si myslel, že mu jeho žena na večeři nepřipravila maso. Duch pak zmizel, ale předtím se podíval zpět na svou matku.Fakta potvrdila historii ducha.

Heaster navštívil místního prokurátora Johna Prestona a celé odpoledne ho přesvědčil, aby případ vyšetřil. Ať už Preston příběhu věřil, nebo ne, ukázalo se, že Heaster je dostatečně přesvědčivý, aby začal město zpochybňovat. Sousův soused mu řekl, jak divně se ten muž choval během pohřbu, a dr. Knapp také připustil, že nemohl mrtvolu prozkoumat celou.

To stačilo, aby Preston nařídil exhumaci mrtvoly a požádal o nové vyšetření – Shue marně protestoval. Dr. Knapp a další dva lékaři našli na krku ženy stopy uškrcení, prasknutí obratlů a rozdrcení průdušnice.

Ukázalo se, že Elva byla zabita, ale neexistovaly žádné důkazy o tom, že by vraždu spáchal Shue. Zároveň Prestona udeřilo, že Heaster přesně popsal, jak k vraždě došlo – ještě předtím, než koronery mrtvolu prozkoumali.

Preston pokračoval ve vyšetřování; kopal hlouběji a hlouběji do Shueovy minulosti. Uvědomil si, že Shue se předtím dvakrát oženil. Její první manželství skončilo rozvodem, zatímco Shue si odpykávala trest odnětí svobody za krádež koně. Manželka později řekla policii, že Shue byla neuvěřitelně násilná a během jejího manželství ji pravidelně bila. Druhé manželství trvalo sotva osm měsíců a skončilo smrtí manželky. Mezi těmito dvěma manželstvími se Shue ve vězení chlubila, že plánuje mít za celý život sedm manželek.

To vše byly jen nepřímé důkazy, ale to stačilo, aby Preston nařídil soudní proces.

Zákon a duchovnost

Korunní svědkyní v obžalobě byla Mary Jane Heaster. Preston však nechtěl, aby se příběh ducha zmiňoval u soudu; nechtěl, aby byla porota považována za blázna. Shueův právník o tom samozřejmě věděl a během slyšení svědků ženu neustále bombardoval otázkami ohledně ducha. Ale bez ohledu na to, jak násilný byl právník, Heaster o duchu nic neřekl – taktika obhájce se vrátila zpět. Na jednání Shue také neudělal dobrý dojem, protože přesvědčil členy poroty, aby se podívali na jeho tvář – je to tak, jak vypadá vrah?

(Dům, kde zemřela Zona Shue)

Porota za hodinu a deset minut rozhodla, že to udělá, takže to maluje. Shue byl shledán vinným. Byl odsouzen na doživotí, ale moc za to neseděl: na jaře roku 1900 mu byla diagnostikována spalničky a zápal plic. Paní Heasterová zemřela v roce 1916, ale po zbytek svých let trvala na tom, že duch její dcery jí pomohl zajmout jejího vraha. Kdo ví, možná jí její dcera opravdu poslala zprávu zpoza hrobu; možná o tom všem jen snil; možná právě přišel na to, aby žaloval Shue.

Elva Zona Heaster dostala plaketu v Greenbrieru. Jak vidíte, je to jediný případ v historii, kdy byl vrah chycen na svědectví ducha.

Zdroj:harmonikum.com