Pravidelnou konzumací řepkového oleje si můžete přivodit následující akutní, ale i chronické zdravotní problémy:

  1. Odbourávání vitamínu E.
  2. Zvyšování tuhosti membrán, což vede k rozvoji degenerativních onemocnění.
  3. Pro vysoký obsah síry řepkový olej rychle zatuchne, což zhoršuje alergie a vede k problémům u lidí s bronchitidou a astmatem.
  4. Studie poukazují na souvislost řepkového oleje s vyšším výskytem rakoviny plic.
  5. Zkracování délky života.
  6. Snížení množství krevních destiček.
  7. Denní konzumace řepkového oleje zvyšuje hladinu triglyceridů až o 40 procent.
  8. Řepkový olej se rychle kazí (plesniví) a blokuje činnost enzymů.
  9. Otevírá cestu volným radikálům, podvrací přirozené antioxidanty a je spojován se vznikem mnohých jiných onemocnění.
  10. Když se řepkový olej zkazí, nezanechává žádný typický zápach zkaženosti, proto je obtížné odhalit jestli nekonzumujete zatuchlou kyselinu erukovou.

Harvardská fakulta veřejného zdraví již před desetiletími deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina příjmu trans nasycených mastných kyselin.

Přesto úřady, jako například americká FDA, dovolují výrobcům na obalech svých produktů tvrdit, že neobsahují trans mastné kyseliny, pokud je jejich obsah menší než 500 mg na půl sklenice.

Proto i když se zajímáte o složení potravin, které konzumujete, i tak možná o přítomnosti těchto škodlivých tuků nevíte.

Opravdu, věděli jste, že genetický modifikovaný řepkový olej byl vyroben vědcem v kanadském laboratoři? Navrhl geny řepky tak, aby rostlina produkovala méně toxickou kyselinu erukovou.

Tentýž vědec, který stvořil novou geneticky modifikovanou odrůdu řepky, Dr. Baldur Steffanson, šel později pracovat pro firmu Calgene, kterou nakonec koupila firma Monsanto.

A kdo si myslíte, že vyvinul GMO odrůdu řepky odolnou herbicidu Roundup?

Ano, byl jím opět Dr. Steffanson, „otec novodobé řepky“. Děkujeme vám za váš příspěvek smrtonosného herbicidu a řepkového oleje ukrytého v našem jídle!

Stále si chcete naplnit plastové salátové kelímky ve vašem supermarketu? Ještě stále si myslíte, že ty chutně vypadající saláty jsou zdravé? Zamyslete se prosím znovu …

Nenechte se zmást jen proto, že debata na toto téma stále probíhá. Díky mlžení kolem uvedené debaty, řepkový olej si nadále nachází cestu do našich potravin, i těch které jsou považovány za zdravé.

Jako zdravější alternativu olejů do salátů, i obecně pro přípravu jídel, jsou oleje z hroznových jadérek, nebo kokosový olej.

Oba z těchto olejů snášejí i vysoké teploty.

Oproti tomu extra panenský olivový olej je také zdraví prospěšný, musí být však konzumován za studena, případě může být i vařený, ale ne při vysokých teplotách (přidávat do vařených jídel ano, na smažení ne).

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/vseprozdraviezy/?fref=ts