4) Bazalka – Bazalka zbožňuje teplo vaší kuchyně a bude v ní růst tak dlouho, dokud bude mít k dispozici dostatek světla. Odřezky si udělejte kdykoliv předtím, než rostlinka začne kvést. Mimochodem, pěstování řízků ve vodě je ideálním způsobem, jak si uchovat bazalku i během zimy.

5) Šalvěj – Malé řízky dejte zakořenit do vody už na jaře, stačit bude i velmi malé množství řízků. Rostlinku pak udržujte na dobře prosvětleném a provzdušněném místě, protože rostlinka je náchylná na plísně.

6) Stévie – Tuto sladkou rostlinu je dobré mít v domě a používat ji na slazení čajů, kávy a různých jiných nápojů. Vezměte odřezky aktivně rostoucích měkkých větví a umístěte je do vody. Poskytněte jim teplé místo a množství světla – tam je tato exotická rostlina nejšťastnější.

7) Meduňka – Tato bylina je vítaným osvěžením v každé domácnosti, a to zejména v zimě. Listy jsou skvělé pro přípravu čaje. Vezměte odřezky na jaře nebo na podzim. Udržujte nádoby na teplém místě, které je dostatečně prosvětlené nepřímým světlem. Může trvat až 3-4 týdny, než meduňka zapustí kořeny. Vodu udržujte čistou a pravidelně ji vyměňujte.

8) Estragon – Odřezky si udělejte už na začátku jara. Podzimní odřezky jsou také fajn, ale zapuštění kořenů bude trvat déle. Udržujte odřezky na teplém místě, které bude jasně prosvětlené.

9) Tymián – Potřebujete čerstvé řízky z ještě zelené rostliny. Staré odřezky, které jsou již pevné a hnědé nemusí zapustit kořeny. Nejlepší čas na získání řízků je v polovině jara a během časného léta, než rostlina začne kvést. Tenké stonky tymiánu však rychle uschnou, proto je do vody dejte okamžitě po odříznutí.

10) Rozmarýn – Na polovinu zdřevěnělé odřezky rozmarýnu sice déle zapouštějí kořeny, ale jarní řízky by měly kořenit rychleji. Tak či onak to stojí za námahu, protože rozmarýnu se výborně daří a potřebuje jen slunné místo.