5_výsledek

4. Vylučování hlenu
Hlen, hlen, „boogery“ – ať už to nazýváme jakkoli, existuje a jsou pro to důvody.

Hlen lemuje vnitřek nosu, úst, dutin, hrdla, plic, gastrointestinálního traktu a je tam vždy, nejen při nachlazení. Naše tělo produkuje každý den asi 1–2 litry hlenu, včetně nové dávky, kterou produkuje váš nos každých 20 minut.

Hlen působí jako zvlhčovač a bez něj by naše tělesné tkáně vyschly. Jelikož je stále viskózní, působí také jako sběrač „odpadu“ včetně bakterií, pylu, nečistot, hub, kouře a dalších látek, které dýcháme, a brání jim v napadení našeho těla.

6_výsledek

5. Bakterie a lidéVe zdravém lidském těle je mnohem méně člověka, než by si člověk myslel. Naše tělo obsahuje 10krát více mikroorganismů než lidské buňky, celkem asi 100 bilionů bakterií a obývají každý kout našeho těla.

Méně než 1 procento bakterií v lidském těle může způsobit onemocnění, zatímco jiné pomáhají plnit důležité funkce. Například bakterie Lactobacillus acidophilus, které se používají při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, pomáhají trávit jídlo a bojovat proti škodlivým mikrobům.

7_výsledek

6. Plyn v žaludku, hodně benzínuVšichni lidé uvolňují plyn a celé říhání. Pokud jíte, produkujete plyn, když bakterie v trávicím systému rozkládají potravu. V průměru uvolňujeme plyny 14 až 23krát denně, tedy asi jednou za hodinu.

Plyn a říhání obsahují oxid uhličitý, kyslík, dusík, vodík a někdy metan a někdy síru. Některé potraviny způsobují, že produkujeme více plynů, včetně těch s vysokým obsahem vlákniny a mléčných výrobků.[easy_ad_inject_3]

Potraviny, které obsahují pšenici nebo mléko, také přispívají k tvorbě plynů, říhání a nadýmání, protože naše tělo je nedokáže správně strávit. Ale nejčastěji jsou plyny způsobeny spolknutým vzduchem.

8_výsledek

7. ZvraceníŽaludek je v průměru schopen pojmout asi 3 litry žvýkaného jídla a pití. Budete vědět, kdy dosáhnete svého limitu tím, že budete mít po jídle nevolnost.

Zatímco některé výzkumy naznačují, že se váš žaludek může natáhnout a pojme více než 3 litry jídla a pití, může se spontánně roztrhnout, pokud se pokusíme zadržet 5 litrů.

Pokud se váš žaludek pokusí „zavřít bránu“, jídlo a pití neprojde dále do střev, ale místo toho se vrátí a někdy násilně. Zvracení je řízeno „centrem zvracení“ v mozku a může být způsobeno různými příčinami, včetně otravy, infekcí, určitých nemocí a těhotenství a určitých způsobů léčby, jako je chemoterapie.

Pokud nejste schopni nebo ochotni vyvolat zvracení, vaše tělo se pokusí vyrovnat se s nežádoucím obsahem v žaludku. V tomto případě se mohou ve stěnách žaludku tvořit netěsnosti, které umožňují únik částečně stráveného jídla. A pak se vám zvracení nebude zdát tak nechutné.

9_výsledek

8. Zátkovémandle Zátkové mandle, známé také jako tonsillolithy, jsou směsí bakterií, odumřelých buněk a hlenu, které se nahromadily v drážkách mandlí.

Pokud trpíte chronickou tonzilitidou nebo jste měli tonzilitidu, je větší pravděpodobnost, že ucpáte mandle. Jsou také běžné u lidí se sucho v ústech.

Někteří lidé si jich nevšimnou, zatímco jiní se cítí nepříjemně, když otužují. Vypadají jako bílé hrbolky na zadní straně krku. Vzhledem k tomu, že se bakterie rádi živí tím, z čeho jsou tyto zátky vyrobeny, často vedou ke špatnému dechu.

Můžete se je pokusit zbavit opláchnutím nebo vakuovým odsáváním, které provádí ORL. Jediným způsobem, jak se jich úplně zbavit, k čemuž se však uchyluje jako k poslední možnosti, je odstranění mandlí.

10_výsledek

9. VýkalyKdyž jíme a pijeme, trvá to jen několik hodin, než naše tělo získá potřebné vitamíny a živiny. Zbytek musí být stažen.

Naše střeva jsou tvořena tenkým a tlustým střevem a konečníkem. Tenké střevo je trubice dlouhá asi 6 metrů a průměr 2,5 cm, zatímco tlusté střevo je asi 1,5 metru dlouhé a průměr 7,6 cm. A je to všechno plné odpadu.

Naše stolice jsou vyrobeny z nestrávené potravy, ale také z hlenu, bakterií a odumřelých buněk, které jim dodávají hnědou barvu. Při normální peristaltice je stolice asi 75 procent vody a denně vylučujeme asi 85-225 gramů stolice.

11_výsledek

10. Kyselina v žaludku, která může rozpouštět kovNáš trávicí systém je nasycen šťávami, které tráví jídlo. Když se vodík spojí s chlorem uvnitř žaludku, vytvoří kyselinu chlorovodíkovou. Kyselina chlorovodíková je dostatečně silná, aby rozpustila kov, tak proč se žaludek nevstřebává?

To není způsobeno hlenem, který lemuje stěny žaludku a chrání ho před štěpením.

Zdroj:newsner