Leukémie nebo leukémie je typ rakoviny, která postihuje buňky v krvi a kostní dřeni. Abnormální krvinky vytlačují zdravé, což vede k anémii, krvácení, infekcím a patologickým změnám v jiných orgánech a systémech těla. Přes všechna nebezpečí je toto onemocnění doprovázeno spíše drobnými příznaky, které lze snadno přehlédnout nebo připsat jiným chorobám. Proto je tak důležité přesně vědět, jak se leukémie projevuje.

1. Zvýšená únava a slabost

Tyto příznaky jsou způsobeny anémií – nedostatkem červených krvinek. Můžete se cítit mírně unavení, ale někdy se záchvaty slabosti mohou zhoršit.

2. Dušnost (dušnost)

Pacienti často pociťují dušnost, je pro ně obtížné mluvit nebo chodit – okamžitě se začnou dusit. Někdy je pro ně problém odejít do vedlejší místnosti.

3. Nerozumné nebo rozsáhlé modřiny

U leukémie může dojít ke vzniku modřin bez zjevného důvodu. Někdy stačí malý dotek k vytvoření obrovské modřiny. To je způsobeno nedostatečným počtem krevních destiček v krvi. Nejčastěji se na rukou a nohou objevují modřiny.

4. Neobvyklé krvácení

Časté krvácení z nosu, krvácení z dásní, rtů nebo vnitřních orgánů může být také známkou leukémie.

5. Petechie (drobná krvácení na kůži nebo sliznicích)

Petechie mohou vypadat jako malé červené tečky nakreslené inkoustem. Jsou snadno přehlédnutelné, bezbolestné a nejčastěji se objevují na chodidlech v oblasti kotníku a kotníku.

Pokračování na další straně